Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ondertussen in Eikenderveld

Ondertussen in Eikenderveld

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Wat goed is komt snel. Zo sprak ooit de sportjournalist, Joris van den Bergh, voor de Tweede Wereldoorlog. Een cliché waarmee je nog altijd goede sier kan maken. Vooral als het niet over wielrennen of voetbal gaat. Een paar weken geleden verraste de lente ons door een snelle uitbraak van levenslust. Een tsunami van bladergroen, tere bloesem, vogelzang en allergisch geproest. Iedereen blij en enigszins manisch. Joris had het goed gezien: wat goed is komt snel. De euforie van de laatste weken kon ik niet vast houden. Trump en de Iran-deal, griezelige terreur in Soerabaja en elders, zeventig jaar Israël als opmaat voor een bloedbad en ook in Nederland verdwijnen de insecten. Misschien is het einde der tijden niet nabij, maar we zijn wel onderweg. Kop op, Sombermans, het zal jouw tijd wel duren, beweert mijn omgeving. Daarna zullen ze er wel wat op vinden. Eigenlijk weet ik dat ook wel.

Vanmorgen (dinsdag 15 mei) las ik namelijk in het sportkatern van Dagblad De Limburger dat  Eikenderveld kampioen is geworden in de vijfde klasse B. De kwaliteit kwam weer bovendrijven in hun laatste wedstrijd tegen KCC’13. Na een 6-2 overwinning lagen de kampioenshirts klaar in de bestuurskamer. In de vierde klasse wachten sommige tegenstanders met “samengeknepen billen”, schrijft een journalist met een toepasselijke naam, Danique Eijkenboom. Dat het wel goed komt met de wereld, blijkt uit de pagina’s vol met vergelijkbare informatie. “Bezwijkt Minor onder titelstress?” “EHC grijpt laatste strohalm.” “Schinveld wint laatste oorlog.” “Leonidas kan weer vrij ademhalen.”

In Nederland vinden elke week tienduizenden voetbalwedstrijden plaats. Voeg daar  de andere sporten, evenementen, concoursen en festivals aan toe. Ga de grens over en schat wat je in de Europese Unie kunt verwachten. Vele miljoenen mensen gaan gewoon door met waar ze mee bezig zijn. En bezig zullen blijven. Trump of geen Trump. Een stralende matchwinnaar sprak in de krant een waar woord: “Door de week zijn het mijn collega’s en vrienden, maar op het veld mogen we elkaar niet. De Derby van Onderbanken is oorlog.” Gemeenschappen zijn onderling verbonden juist door hun tegenstellingen.

Dat houdt ze in het gareel. We hebben de strijd van de Blauwen tegen de Groenen nodig om dat te bereiken. Daardoor gaat het leven door. Alleen de uitroeiing van de insecten zit me niet lekker.

Tot zover mijn nieuwe variatie op een oud thema.

Hans Philipsen

 

     

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)