Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Beestachtig mooi

Beestachtig mooi

Film: Isle of Dogs

Verhaal: Tijdens een uitbraak van de hondengriep besluit burgemeester Kobayashi van de stad Megasaki tot een drastische maatregel. Alle honden worden verbannen naar Trash eiland. De inwoners voegen zich gedwee en leveren hun honden in. Alleen de jonge Atari wenst zich hier niet bij neer te leggen. Hij steelt een vliegtuig en koerst naar Trash eiland om daar zijn hond op te sporen. In zijn zoektocht wordt hij bijgestaan door vijf andere honden, te weten Chief (Bryan Cranston), Rex (Edward Norton), King (Bob Balaban), Duke (Jeff Goldblum) en Boss (Bill Murray).

De hond is de beste vriend van de mens.

  • Isle of Dogs (als je het snel uitspreekt, klinkt het als: I love dogs) ziet er fantastisch uit. In vergelijking met Wes Andersons eerdere animatiefilm Fantastic Mr. Fox, is er een hoop vooruitgang geboekt. Zeker ook in de details; elk dier heeft een geweldige expressie en een verfijnde mimiek, waardoor het een volwaardig karakter wordt. De haren waaien met de wind mee en als je goed kijkt zie je met enige regelmaat een vlo wegkruipen.
  • Tegelijkertijd voelt de kunstmatigheid die de animatiefilms van Anderson altijd wel typeren, een heel stuk natuurlijker aan.
  • Ook is er die typische vertelstijl van deze Amerikaanse regisseur, soms wat lullig en kinderlijk, waardoor Andersons eigenaardige humor goed naar voren komt.
  • Voor alle duidelijkheid: Isle of Dogs is een animatiefilm voor volwassenen want in de kern is het een politieke fabel. De thema’s die de revue passeren zijn: xenofobie, aantasting van de democratie en de onafhankelijkheid van de media, discriminatie als ook de kwetsbaarheid van het milieu.
  • Als filmliefhebber valt er veel te genieten. Zo zijn er beelden van de verkiezingsbijeenkomst van burgemeester Kobayashi (een eerbetoon aan de Japanse regisseur Masaki Kobayashi?) die onmiddellijk herinneringen oproepen aan Citizen Kane, de klassieker uit 1941 van Orson Wells.

Geen hond zou het vreten.

  • Je zult maar van katten houden.
  • In de kern blijf je ervan overtuigd dat animatiefilm enkel iets is voor kinderen.

Slotoordeel: Naast alle politieke en cinefiele verwijzingen blijft Isle of Dogs toch vooral een verhaal over trouw, opoffering en integriteit. En daarin weet de film in zijn kunstmatigheid werkelijk te ontroeren. Isle of Dogs is het bewijs dat Wesley Anderson als regisseur nog steeds groeit.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)