Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kunstmatige embryo’s wekken zwangerschap op

Kunstmatige embryo’s wekken zwangerschap op

Photographer:Fotograaf: Nicolas Rivron

Maastrichtse onderzoekers hebben voor het eerst synthetische mini-embryo’s ontworpen die zich in de baarmoeder kunnen nestelen en een vroege zwangerschap veroorzaken. Bij muizen welteverstaan, maar de voordelen voor mensen zin al in zicht. De studie is gepubliceerd in Nature.

Eerst maar een correctie. Waarom heeft iedereen het toch steeds over mini-embryo’s, vraagt onderzoeksleider Nicolas Rivron, verbonden aan de Maastrichtse onderzoekscentrum  Merln en het Utrechtse Hubrecht Instituut, zich af. “Ik weet niet wie daarmee is begonnen, maar onze synthetische exemplaren zijn net zo groot als natuurlijke embryo’s.”

En die zijn klein: de breedte van een haar, met niet meer dan honderd cellen. De embryo’s zijn niet gegroeid uit een ei- en zaadcel maar uit stamcellen. Daarbij heeft Rivron een interessante ontdekking gedaan. Een embryo bevat twee soorten stamcellen: sommige zijn voorbestemd voor het embryo, andere voor de placenta. En het zijn de embryo-cellen die de placenta-cellen instrueren hoe ze in de baarmoeder moeten nestelen.

Daarmee hebben de onderzoekers vervolgens geëxperimenteerd bij muizen, en het werkte: de eerste tekenen van zwangerschap werden zichtbaar. Dat heeft echter geen kleine muizen opgeleverd, omdat de embryo’s slechts twee dagen groeien. Dan gaat er iets mis in de organisatie van de verschillende cellen, zegt Rivron. “We zoeken nu uit wat er precies aan de hand is.”

Niettemin, zegt hij, is het voor het eerst gelukt om stamcellen te laten uitgroeien tot een embryo dat in potentie een compleet organisme kan worden. “Onderzoekers van Cambridge hebben vorig jaar een vergelijkbare studie gepubliceerd, maar daarin betrof het slechts een deel van het embryo.”

De Maastrichtse vondst maakt de studie van de vroege ontwikkeling van embryo’s, waarover nog maar weinig bekend is, een stuk makkelijker. “We beschikken nu over een oneindig aantal embryo’s en kunnen meer onderzoek doen naar problemen die optreden in de eerste fase van de zwangerschap. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de helft van de bevruchte eicellen, afhankelijk van de leeftijd van de vrouw, faalt om in te nestelen in de baarmoeder?”

Ook biedt de Merln-studie kansen om nieuwe anticonceptie te ontwikkelen. “Die behoefte is groot omdat de kwaliteit van leven van veel vrouwen laag is vanwege neveneffecten van de pil, waaronder depressies.”

Kunnen we in de nabije toekomst menselijke embryo’s verwachten? “Het is zeker mogelijk. Niet binnen afzienbare tijd, maar wel binnen tien jaar. Vooralsnog is dat in veel landen verboden, maar dat komt deels ook omdat het niet kan. Nu de technologie voortschrijdt, moeten we nadenken of we het überhaupt willen. Voor alle duidelijkheid: ons doel is niet om mensen te klonen. Dat lijkt me ethisch niet wenselijk. Ons gaat het om de klinische toepassingen.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)