Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Cannes

Splinters: Cannes

Cannes

Bij het filmfestival in Cannes denk je geheid aan extravaganza, aan galajurken, Bentley’s, de sterren die elegant uit limousines stappen voor de rode loper, aan het publiek dat uren staat te wachten om (op ladders) een glimp op te vangen van Cate Blanchett of Léa Seydoux. Je denkt misschien dat zien en gezien worden alles is wat telt op La Croisette - de twee km lange boulevard die volledig in het teken staat van het festival.
Het klopt allemaal als een bus en het is nog buitensporiger dan je waarschijnlijk vermoedt. Een Observant-redacteur mocht Mark Vluggen (SBE-bachelordirecteur en Observant-recensent) en David Deprez (artistiek directeur van Lumière) een kleine week vergezellen. Uiterlijk vertoon tot de tiende macht, zeker, maar het intrigerende is: dit gaat in Cannes gepaard met films die volstrekt haaks staan op praalzucht en consumentisme, die meer dan eens het uiterste vergen van kijkers, die de grenzen van het toelaatbare verkennen, de controverse opzoeken.
Zo is daar The House that Jack Built, de nieuwe film van meester-provocateur Lars von Trier, over een seriemoordenaar. Tijdens de galavoorstelling oftewel de première begin deze week liepen aardig wat bezoekers kwaad de zaal uit. De reacties? “Walgelijk.” “Een martelgang.”
Wonderlijk genoeg trakteerden de blijvers de Deense regisseur op een staande ovatie van zes minuten. Je vraagt je af hoeveel galajurken er nog in de zaal zaten.

Vindicat krijgt straf 

In Groningen hebben de bestuurders van de Hanzehogeschool en de universiteit het helemaal gehad met Vindicat. De bestuursbeurzen voor dit studiejaar zijn definitief geschrapt. Begin mei werd bekend dat al in december een lid zwaar werd mishandeld door twee andere leden tijdens het evenement Kermesse d'Hiver van de vereniging. Dit is een driedaags feest waarbij alle leden verkleed komen opdraven. De 22-jarige vechtersbazen zijn inmiddels geschorst door Vindicat en mogen zich bij de strafrechter melden.
Het bestuur vergat wel even de universiteit in te lichten. Die moest het via een bericht in een regionaal dagblad vernemen. Daarmee hebben ze de gedragscode geschonden die het studentenkorps heeft ondertekend. De Groningse vereniging lag al onder het vergrootglas na andere incidenten waardoor hun beurzen waren opgeschort. Nu zijn ze dus definitief geschrapt. Vindicat heeft negen bestuursleden. Ze lopen nu ieder een bedrag van 2.665 euro mis.
Hoe is het mogelijk? Bestuursvoorzitter van Vindicat Marc Mohr weet het zelf ook niet. Tegen RTL Nieuws: “Ik kan allerlei excuses verzinnen, maar we hadden het moeten melden. Dat heb ik niet gedaan.” Vindicat heeft begrip voor de beslissing, zo schrijft ze op haar eigen website, maar hoopt de instellingen zo snel mogelijk te kunnen overtuigen de beslissing terug te draaien. Terugdraaien? Definitief geschrapt is definitief: ‘voorgoed geldig’, ‘wat niet meer verandert’.
Komende zomer moet het korps een accreditatieproces doorlopen om steun van de onderwijsinstellingen te houden. “Dat proces gaat nog gewoon door”, zegt de woordvoerder van de Hanzehogeschool tegen NU.nl. De woordvoerder, die hoogstwaarschijnlijk ook de petten reputatiemanager/persvoorlichter/hoofd marketing draagt, haast zich te zeggen dat “de kroegcultuur” moet veranderen “in een cultuur van academische vorming en dat Groningen een leuke en veilige stad is om te studeren”.

Zwarte student doet dutje, bel de politie!

Een blanke student van de Amerikaanse Yale University heeft de campuspolitie gebeld omdat een zwarte student in een gemeenschappelijke ruimte van het studentencomplex op een bank in slaap was gevallen. Vier agenten kwamen eropaf.
Het gebeurde vorige week. “Ik heb alle recht om de politie te bellen. Je mag niet slapen in die ruimte”, zegt de blanke PhD-student op een filmpje dat de zwarte student, Lolade Siyonbola, op haar Facebook-pagina zette. “De twee vrouwen kenden elkaar niet.
Siyonbola maakte een tweede filmpje, dat inmiddels anderhalf miljoen keer bekeken is. Ze liet de agenten zien dat ze daadwerkelijk in het gebouw woonde en opende haar appartement met haar sleutel. De agenten wilden daarna haar identiteitsbewijs controleren, waardoor het toch nog even duurde voor ze klaar waren. Met ingehouden woede doorstond ze het bezoekje van de agenten.
Een bestuurder van de universiteit, verantwoordelijk voor het studentenleven, reageerde geschokt. Het incident laat volgens haar zien dat er nog genoeg te doen valt om Yale “niet alleen excellent te maken, maar ook inclusief”. De student die belde, is door de agenten berispt. (HOP)

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek. 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)