Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Misbruik door sportarts: Amerikaanse universiteit betaalt slachtoffers 500 miljoen dollar

AMERIKA. De Amerikaanse Michigan State University betaalt een schadevergoeding van vijfhonderd miljoen dollar aan de slachtoffers van seksueel misbruik door een sportarts van de universiteit.

De universiteit heeft een deal gesloten met de advocaten van 322 slachtoffers van de beruchte sportarts Larry Nassar, die tot een lange gevangenisstraf is veroordeeld en vermoedelijk nooit meer vrijkomt.

De misbruikzaak heeft in Amerika grote beroering veroorzaakt, nog voordat de #metoo-beweging van de grond kwam. Onder het mom van medische behandelingen maakte de man jarenlang seksueel misbruik van turnsters die onder zijn hoede waren. Klachten werden weggewimpeld of in de doofpot gestopt. (Lees hier een stuk in over deze zaak).

De voorzitter van Michigan State University, Brian Breslin, heeft gisteren zijn excuses aangeboden. Hij erkent dat er aan zijn universiteit iets moet veranderen rondom het signaleren en voorkomen van seksueel misbruik.

Van de vijfhonderd miljoen doller (omgerekend ruim 420 miljoen euro) wordt 75 miljoen opzijgezet in een apart fonds voor slachtoffers die zich nu nog niet hebben gemeld. De kwestie is hiermee nog niet voorbij. Er lopen klachten tegen onder meer de Amerikaanse turnbond en het Olympisch comité van de Verenigde Staten.

HOP, Bas Belleman

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)