Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geen UM-beleid herkansingen

MAASTRICHT. Herkansingen: de ene faculteit organiseert ze zus, de andere zo. Eén mogelijkheid of vaker, of ook wel: helemaal geen herkansing. Ook binnen faculteiten kan de opzet verschillen. In de universiteitsraad was gevraagd of dat niet universiteitsbreed geharmoniseerd kon worden. Rector Rianne Letschert beloofde het te onderzoeken. Het resultaat kwam vorige week terug bij de raad: nee, er komt geen UM-breed beleid rond herkansingen. Raadpleging van de voorzitters van de examencommissies leerde dat de opleidingen erg hechten aan hun eigen manier van doen. Want, zeggen ze en zegt nu ook de rector, het doel van een toets en de vorm waarin die wordt gegoten, wat er wordt getoetst (kennis, vaardigheden, attitude) en de logistieke organisatie van een en ander; dat alles verschilt te veel en moet ook vooral bij de opleiding zelf blijven.

Studentraadslid Luc van Deurse (Dope) kon er wel mee leven, maar niet met het feit dat er bijvoorbeeld in zijn eigen faculteit FHML, bij European Public Health, geen herkansingsmogelijkheid in hetzelfde jaar wordt geboden.

Dat was de rector wel met hem eens. Op dat punt had ze een verschil van mening met de faculteit, zei ze. In het schriftelijke antwoord aan de raad staat dat nog eens verwoord: herkansingen moeten weliswaar een “onaantrekkelijk alternatief” zijn voor de gewone toetsen - anders richten studenten hun studiegedrag erop in - maar er moet altijd de mogelijkheid zijn om een toets af te leggen. Soms is een student immers niet in staat dat op het reguliere moment te doen. Letschert tegen Van Deurse: “Mijn advies is, bespreek dat in je eigen faculteit, met welk orgaan het maar nodig is.” Letschert achteraf: “Helemaal geen herkansing, daar moet wel een heel goede reden voor zijn. En die ken ik niet. Of nog niet.”

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)