Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wetsovertreders!

Wetsovertreders!

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ben ik me onlangs toch rot geschrokken! Mevrouw B. en ik wonen rustigjes in De Heeg, huisje, tuintje, boompje, overhangend takje, u voelt ‘m al, takje zit buurman in de weg. Denneboom, naaldjes op zijn onberispelijke tuinpad, harsdruppeltjes op z’n cabrio. Buurman boos, zijn woongenot beknot, boom moet weg, of gekortwiekt, de familie B. “moet zich aan de wet houden” en nu spant hij een kort geding aan.

Nu ben ik een oppassend burger, anders had ik natuurlijk nooit zo’n mooie positie op de Berg gekregen, dus ik verschoot van kleur toen ik het hoorde. Zelfs mevr. B., normaliter de rust zelve, jammerde dat haar dit nog nooit was overkomen, dat ze voor de rechter moest verschijnen alsof ze Willem Holleeder zelf is, als de eerste de beste misdadiger! Wij, de Bergbroedertjes! Wetsovertreders!

Daarom ben ik zo enorm blij met de jongste ontwikkelingen: ons eigenste Hoge College van Bestuur voor de rechter gedaagd door die lui van Beter Onderwijs Nederland. Is het u opgevallen, de cool waarmee onze leiders reageren? Is dat geen voorbeeld voor ons allen? Die dapperheid? Een mevrouw Lichtschicht, pas twee jaar rectrix, die unverfroren in de regiokrant zegt: “Kom maar op met die rechtszaak!” Een Germanicus die her en der uitroept dat hij ze rauw lust, de Ad Verbrugge’s van deze wereld, die beweren dat het niveau van het Nederlands aan onze uni daalt. Hij riep me nog bij zich, “Albert, wie kann dat nou, ik hoor oem mai hene noer perfect Nederlands spreken! Waaruber klagen zai?”

Op zo’n moment moet je dus de loyale ambtenaar zijn die toch tegengas durft te geven. Die gehoor geeft aan de oproep tot tegenspraak, iets wat de betere bestuurder immers bewust organiseert. Dus zéker ons Hoge College. Germanicus houdt niet van kruiperigheid. Ook niet van te véél tegenspraak trouwens, dus je moet het als ambtenaar wel doseren. Mevr. Lichtschicht beklaagde zich er onlangs in haar zoveelste interview over dat er mensen bij haar op de kamer komen die van de zenuwen rooie vlekken in de nek hebben, dat vond ze overdreven, ze “is ook maar een mens” of woorden van die strekking, dus bij haar is elk tegengeluid zeer welkom; of ze haar beleid verandert is dan weer heel erg vers twee, maar toch, de goede bedoelingen zijn er en daar zijn wij ambtenaren al blij mee.

Voilà, ik geef dus gedoseerd tegengas. Vertel dat het zelfs mijn bescheiden persoontje opvalt dat de hedendaagse Maastrichtse student van Nederlandse herkomst brieven, papers, e-mails, bezwaarschriften en wat al niet zelden foutloos in zijn moedertaal weet op te stellen. Onorthodoxe spelling en dito zinsconstructies, om maar te zwijgen van inhoudelijk en taalkundig onnavolgbare redeneringen; het komt allemaal voorbij.

En ik durf nog iets verder te gaan met mijn tegengas, ik neem de dapperheid van ons Hoge College ten voorbeeld; zoiets straalt altijd een beetje af op de ondergeschikten, nietwaar? Dus ik memoreer dat ook uit de koker van medewerkers niet altijd het meest perfecte proza opborrelt, dat zelfs de gestaag uitdijende en inmiddels bijna tweehonderdkoppige universitaire afdeling marketing & communicatie berichten de wereld in stuurt waar, hoe zal ik het zeggen, niet direct de Librisprijs aan zal worden toegekend. Of sterker, waar juf Ank allicht een paar vette strepen doorheen zou zetten...

Ik doe mijn relaas, Germanicus trommelt met zijn vingers op zijn stoelleuning, mevr. Lichtschicht slaat het ene rectorale been over het andere en dan weer het andere over het ene, ik heb een bruin vermoeden dat dit wel eens op ongeduld zou kunnen wijzen en besluit me uit de voeten te maken. De boodschap zal vast later nog wel inzinken, zeg ik thuis hoopvol tegen mevr. B. Zij jammert: “Maar die rechtszaak Albert, die rechtszaak!?”

“Geen zorgen! We gaan ònze zaak in ieder geval glansrijk winnen”, beweer ik dapper.

Albert Bergbroeder

 

 

  

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)