Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

In de sporen van Steinbeck

In de sporen van Steinbeck

Film: Lean On Pete

Het verhaal: De vijftienjarige Charley Thompson (Charlie Plummer) woont bij zijn alleenstaande vader Ray (Travis Fimmel), een rokkenjager die maar wat aanrommelt in het leven. De schuchtere Charley is op zichzelf aangewezen. Bij toeval ontmoet hij de nukkige paardentrainer Del (Steve Buscemi), die hem werk aanbiedt en zich als een soort surrogaatvader over hem ontfermt en hem werk aanbiedt. Maar als Del het versleten racepaard Lean on Pete wil afdanken, gaat Charley er met het paard vandoor. Door de uitgestrekte wildernis van Oregon en Wyoming gaat hij op zoek naar stabiliteit en een plek die hij thuis kan noemen.

Het beste paard van stal.

- Een verhaal over een eenzame jongen uit een gebroken gezin die zich ontfermt over een zielig paard? Het klinkt als een tearjerker of een sentimentele jeugdfilm uit de Disneystal, maar Lean On Pete blijkt een rauw, soms zelfs bikkelhard portret van het leven van de Amerikaanse sociale onderklasse. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Willy Vlautin, die als een moderne Steinbeck Amerika met zijn zelfkant confronteert. De man is trouwens ook nog voorman van de uitstekende Americanaband Richmond Fontaine.

- Regisseur van dienst is de Brit Andrew Haigh, die naam maakte met intieme relatiedrama’s (Weekend, 45 Years) en hier vooral overtuigt door de knappe wijze waarbij hij zelfs van kleine nevenpersonages mensen van vlees en bloed weet te maken. Die miniatuurportretten van mensen die Charley onderweg tegenkomt, groeien langzaam uit tot een impressionistisch portret van gemarginaliseerd Amerika. Haigh bekijkt die mensen met compassie: in zijn universum zijn er geen slechte mensen, wel mensen die het hoofd boven water moeten houden, en daarom soms afwijken van het rechte pad.

- In de tweede helft is er een belangrijke bijrol weggelegd voor de weidse prairies van Oregon, maar het mooiste landschap blijft toch het gezicht van de jonge Charlie Plummer, die in Venetië bekroond werd met de Marcello Mastroianni Award voor beste jonge acteur.

- “The best women have all been waitresses at some point”, leert Charley van zijn vader. Een wijze les.

Maak maar zuurvlees van dat paard.

- Het scenario dwingt het weliswaar af, maar toch is het erg jammer dat Steve Buscemi halverwege van het toneel verdwijnt.

Het salomonsoordeel: Krak. Dat is het geluid van je hart dat breekt tijdens het kijken naar Lean On Pete; een film die tijdloos aanvoelt, maar tegelijkertijd ook in het hier en nu is verankerd. De film is wars van sentiment en weet juist daardoor te ontroeren.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)