Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dagboek

Dagboek

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Medewerkerscolumn

Ik ben mijn dagboek kwijt. Per ongeluk achtergelaten op Kreta. Daar baal ik stevig van en dat is niet omdat ik nu nooit meer kan achterhalen wat ik vorig jaar rond deze tijd precies deed en dacht. Nee, ik ben bang dat de achterblijvers mijn zielenroerselen lezen. Dat ze zo te weten komen dat ik eigenlijk een gruwelijke hekel heb aan collega Tieneke en dat ik regelmatig van ellende een heel blik Pringles leeg eet. Dan vinden ze me vast raar of op z'n minst toch niet zo leuk meer en dat wil ik niet. Door te controleren wat ik wel en niet met anderen deel, probeer ik het beeld dat ze van me hebben te beïnvloeden. Blijkbaar doe ik dat zo.

De afgelopen weken werd ik gebombardeerd met e-mails naar aanleiding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Nieuwe Europese wetgeving die ervoor zorgt dat mijn privacy wordt beschermd. Die voorkomt dat mijn telefoonnummer, mijn burgerlijke status en IQ op straat komen te liggen. Dat zou erg zijn. Daar zouden anderen mee aan de haal kunnen gaan en mij mee kunnen benadelen of zoiets. Of ze zouden een bepaalde indruk van me kunnen krijgen. In die e-mails werd dus voor van alles en nog wat om mijn toestemming gevraagd.

Het kwijtraken van mijn dagboek en de nieuwe wet hebben iets met elkaar te maken: angst dat anderen iets van mij weten. Erger nog, dat ze op basis van die informatie iets van me vínden. Maar wat nou als ik daar schijt aan heb? Wat als iedereen alles van mij mag weten? Of bijna alles dan toch? Als ik met mijn billen bloot durf te gaan? Pas dan ben ik vrij. Vrij om te zeggen wat ik wil en om te schrijven wat ik vind. Vrij om te zijn wie ik werkelijk ben.

Ik ben mijn dagboek kwijt. Op Kreta vergeten in mijn koffer te stoppen. Eigenlijk vind ik dat zo erg niet.

Ingrid Candel, psycholoog

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)