Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

25 jaar kennistechnologie: tijd om vooruit te kijken

25 jaar kennistechnologie: tijd om vooruit te kijken

Photographer:Fotograaf: Wikimedia

Jubileumgasten DKE: niet Tesla-baas Elon Musk, wel TomTom-oprichter Pieter Geelen

De kennistechnologen hebben de wind in de zeilen. Ze staan in de Keuzegids aangemerkt als een ‘topopleiding’, worden steeds vaker ingeschakeld door andere faculteiten, en liften mee op de populariteit van de datawetenschap. Alleen nieuw personeel werven valt niet mee.

Het vroegere departement kennistechnologie kent een nogal roerige geschiedenis met een waaier aan vetes en ruzies. “Precies tien jaar geleden kwamen we in rustiger vaarwater terecht toen Jaap van den Herik en Erik Postma vertrokken naar Tilburg”, zegt Ralf Peeters, hoogleraar wiskunde. Met name prof. Van den Herik had een waar track record van conflicten.

Daarna zijn de studentenaantallen verdubbeld, de visitatiecommissies zijn lovend, en de Keuzegids bestempelde kennistechnologie vorig jaar als een ‘topopleiding’. Studenten waarderen het programma en de voorzieningen. Peeters: “Tijdens de onderzoeksvisitatie kregen we vorig jaar te horen dat we een middelgrote opleiding waren geworden en dat we ons vanaf nu daarnaar moesten gedragen. Zeg ik even in mijn eigen woorden. Dus niet langer met een paar mensen de zaak draaiende houden, maar een volwassen managementstructuur inrichten.”

Ook zijn de rode cijfers omgebogen in een tegoed. “Daarmee zijn we op zoek naar nieuw personeel maar dat is nogal een uitdaging. In oktober beginnen twee onderzoekers maar we hadden er bijna vier. Voor een van de twee, uit New York, kwam de stap te vroeg en de ander ontving 1,5 miljoen aan onderzoeksgeld van haar nieuwe Duitse universiteit. Iets extra’s bieden past niet in onze arbeidscultuur, maar het helpt wel. Bij SBE klinken geluiden over het aantrekken van vijftien datawetenschappers, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Google en Apple kopen tegenwoordig hele vakgroepen op. Geen wonder ook dat onze studenten allemaal binnen een paar maanden een baan hebben.”

Cybersecurity

Data science and knowledge engineering heeft kortom de wind in de zeilen, en dat komt niet in de laatste plaats omdat het vakgebied bloeit als nooit tevoren. “Datawetenschap, kunstmatige intelligentie en robotisering zijn sinds pakweg vijf jaar op een next level beland. Computers zijn heer en meester met bordspelen, robots worden uitgerust met emoties, en zelfsturende auto’s hebben de toekomst. Über heeft er 62 duizend besteld, alleen al voor Arizona. Maar vooral groeien de mogelijkheden om een hoop rekenkracht los te laten op steeds meer data.”

Dit speelt het departement Data science and knowledge engineering ook in Maastricht in de kaart, want elke faculteit wil tegenwoordig data-onderzoek. “Dat geldt zeker voor geneeskunde, het concept van personalised medicine valt of staat met de data van individuele patiënten. Maar ook cultuurwetenschappers en juristen analyseren data, respectievelijk om bijvoorbeeld historische archieven te onderzoeken of vanwege cybersecurity. En met die analyse kunnen kennistechnologen helpen. We krijgen ook steeds meer vragen van faculteiten hierover.”

Met de School of Business and Economics en het Science Programme hebben de kennistechnologen de nieuwe bachelor business engineering op poten gezet. De opleiding zou in september van start gaan, maar dat gaat niet door. “De accreditatieprocedure nam meer tijd in beslag dan we dachten”, zegt interim-decaan Thomas Cleij. “Bovendien vond de NVAO-commissie dat we ons scherper moesten positioneren, kleur moesten bekennen. Ligt het accent op business of engineering? De nieuwe streefdatum is september 2019.”

Drones

Ook is er vorig jaar een instituut voor datawetenschap in Maastricht van de grond gekomen, met aan het hoofd universiteitshoogleraar Michel Dumontier, afkomstig van Stanford. Aanvankelijk verliep de samenwerking met DKE stroef. Peeters: “De rolverdeling tussen het instituut en ons departement was niet altijd even duidelijk. Nu wel. Het instituut zal zich in ieder geval niet bezig houden met de hardcore-methodiek, zoals wij dat doen. En wij gaan geen databases combineren of ons bezighouden met fair principles van onderzoek doen. De sfeer is echt oké.”

De Maastrichtse habitat van de kennistechnologen verandert eveneens, de vroegere faculteit Humanities & Sciences is omgedoopt tot Science & Engineering en zal uitgroeien tot een bètafaculteit. “Daar voelen wij bèta’s ons als een vis in het water. Wel is het zaak om nieuwe biologen en natuur- en scheikundigen aan te trekken, en tegelijk allianties te smeden met Aken, Leuven, Nijmegen, Eindhoven. Als inhoudelijke zwaartepunten zie ik onder meer biobased materials, business intelligence, zwaartekrachtgolven.” Het laatstgenoemde onderzoeksterrein houdt verband met de (ondergrondse) Einstein Telescope, die de provincie naar Limburg wil halen.  

Hebben de kennistechnologen nog iets te wensen over? “We hebben weliswaar (rijdende) robots en drones in huis, maar dat kun je moeilijk een hardware-afdeling noemen”, zegt Peeters. “De robots halen we op een Open dag tevoorschijn, maar heel veel onderzoek doen we er niet mee. Daar zitten groeimogelijkheden. Bovendien is het handig om meer van die technologie zelf in huis te hebben.”

Symposium: De toekomst van de datawetenschap

Een ‘cowboy run’, chatbotcompetitie en een scienfictionfilm. Zie hier enkele onderdelen uit het jubileumprogramma dat de kennistechnologen in januari startten. Het hoogtepunt staat morgen (vrijdag 15 juni) gepland: het symposium over de toekomst van datawetenschap en kunstmatige intelligentie. Tesla-baas Elon Musk is als spreker uitgenodigd, maar bleek verhinderd. Wel aanwezig zijn onder anderen TomTom-oprichter Pieter Geelen en Andreas Weigend, het voormalig wetenschappelijke hoofd van Amazon.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)