Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer geld en dus meer vaste banen

Meer geld en dus meer vaste banen

Photographer:Fotograaf: archief Caphri

Subsidie Academische Werkplaats Ouderenzorg bijna verdrievoudigd

MAASTRICHT. Niet ongeveer vier ton per jaar, maar vanaf 2020 1,1 miljoen per jaar en dus extra banen. De financiële armslag van de Academische Werkplaats Ouderenzorg van de Universiteit Maastricht stijgt behoorlijk door een structurele bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid. Op deze manier wil de minister de kennis over ouderenzorg vergroten en de kwaliteit van leven van deze groep verbeteren.

Niet alleen Maastricht, maar ook de vijf andere academische netwerken ouderenzorg (Leiden, Amsterdam, Nijmegen, Tilburg en Groningen), vallen in de prijzen, vertelt Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de UM en kartrekker van de subsidielobby. “Wij hebben alle gesprekken gevoerd met het ministerie.” In totaal gaat het om 4,2 miljoen per jaar vanaf 2020. Dit jaar krijgen de zes al ieder vijf ton, in 2019 zes ton.

Een klein bedrag, beseft Hamers, als je kijkt naar de miljarden (“is er weer een incident dat de media haalt, en hup dan komt er weer geld bij, vaak zonder visie of plan, maar met de hoop zo de problemen op te lossen”) die er naar verpleeghuizen en thuiszorg gaan, maar “ons onderzoek levert veel op”. Niet in de laatste plaats omdat de wetenschappers een of meer dagen per week in een zorginstelling aan het werk zijn. “Door die duobanen weten we heel goed wat er leeft in de ouderenzorg, welke onderzoeksvragen er spelen, welke kennis al aanwezig is. Bovendien werken we samen met de mensen uit het veld: fysiotherapeuten, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, ergotherapeuten, (vertegenwoordigers van) bewoners, enzovoorts. Dat is de sleutel tot succes.”

Het was Maastrichts onderzoek dat bijvoorbeeld liet zien dat het vastbinden van ouderen met dementie in veel gevallen niet nodig is. “Vijftien jaar geleden was dat normaal. We toonden aan dat het geen goede zorg was, veel vaker gebeurde dan het personeel dacht en dat er geen verband was met het aantal verzorgenden, iets wat iedereen dacht. Inmiddels is het drastisch afgenomen. Het gaat vaak niet om meer handen aan het bed, maar een mix van handen, hoofd (slimmer organiseren, adequaat reageren, juiste expertise) en hart (liefdevol, tijd voor een praatje, aandacht).”

Deze kennis deelt de academische werkplaats onder anderen met collega-onderzoekers, verplegend personeel, maar ook met patiëntenverenigingen, geïnteresseerde burgers en uiteraard ook met studenten in het MBO, HBO en universiteit.

Hamers: “Die zeven ton gaan we investeren in de infrastructuur, in vaste staf, in universitair docenten. We kunnen goede mensen nu houden en nieuwe binnenhalen. Geld voor onderzoek halen we wel via projecten binnen.  Dat doen we nu ook, met succes.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)