Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hersenschim

Hersenschim

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Het was vorige week donderdagavond, het was warm, ik hing binnen kalmpjes naar een natuurprogramma te kijken, mevrouw B. zat in de tuin wat reisgidsjes door te nemen zodat we straks van een welverdiende vakantie konden gaan genieten, zonder verrassingen. Daar houden wij niet van, verrassingen op vakantie. En ook niet buiten de vakantie.

Dan, plots, een afgrijselijke kreet. Ik vermoedde dat er wellicht een egeltje rondscharrelde waar ze van schrok en keek gefascineerd verder. Er was net een leuk item over een koddig beestje dat rechtstandig over de Siberische steppen rende, op z’n achterpootjes, een tafereel dat me acuut en onweerstaanbaar aan mevr. Lichtschicht deed denken want het beestje haalde hoge snelheden en had een natuurlijk onderstel dat zich kon meten met de fameuze stiletto’s van onze rectrix.

Mevr. B kwam lijkbleek de kamer in, met haar mobieltje in de hand, en toonde me met trillende handen het scherm. Een tweet van jawel, diezelfde mevr. Lichtschicht. Ik zeg nog: luister lieverd, als ik die tweets van onze overigens zeer gewaardeerde leidsvrouw allemaal moet gaan lezen vraag ik opslag; daar heb je een dagtaak aan. Maar ze keek me zo indringend aan, met zo’n existentiële twijfel in de ogen, dat ik overstag ging en het schermpje bekeek. Daar las ik dat onze rectrix vond dat ze een scoop had: de ware identiteit van Albert Bergbroeder was door iemand opgeëist! En zij onthulde dat! Een zekere WB zou dus mij zijn, nota bene de redacteur die wekelijks mijn bijdrage op punten en komma’s controleert. Mevr. B. keek me stamelend aan. “Albert, is… is dit waar? B-b-ben jij niet wie je bent? Maar wie ben je dan? En wie ben ik dan?” Ze wankelde, zakte bijkans door haar knieën van alle emotie. Geen groter crisis dan een identiteitscrisis. Wat doe je dan als echtgenoot? Je probeert je eega te troosten. Dus ik zeg: vrouw, ik ken onze rectrix langer dan vandaag. Die houdt van een geintje. En ze slaat wel eens op hol. De dame stopt 36 uur in een etmaal, werkt daarvan 24 uur, slaapt vervolgens zes uur horizontaal en nog eens zes uur verticaal, met open ogen, hazenslaapjes. De mensen denken dan dat ze wakend is maar ho, niks daarvan, die is eight miles high in dromenland. Zal ik je eens wat vertellen? Ze heeft me ooit bij zich geroepen, ik kom de kamer binnen en ze vraagt: Albert, besta jij echt? Terwijl ik vóór haar sta! Sinds die tijd zijn mijn zelfdragende notities voor het rectoraat steeds korter geworden, ze verzint toch zelf de helft erbij en dat laat ik maar zo.

Mevrouw B. kijkt me ongelovig aan. Wantrouwend zelfs. Ik volg intussen met een schuin oog die rennende beestjes over de steppe en bedenk dat die tenminste geen vlieg kwaad doen en al zeker geen identiteitsdiefstal plegen zoals voornoemde WB, als even later een luide grom klinkt. Wat nu weer? Mevr. B. toont me driftig haar computerscherm waarop een bericht van onze afdeling marketing & communicatie verschijnt. Met de mededeling dat die bewuste redacteur een medaille heeft gekregen, leuk natuurlijk, maar erger is: ook hier wordt de zogenaamde rectorale scoop nog eens dunnetjes overgedaan! Ik verweer me door te zeggen dat M&C intussen niet voor niks tot vierhonderd koppen is uitgedijd en dat ze allemaal wat te doen willen hebben en dan maar wat schrij…. “ALBERT!!!” Ik krimp ineen. Gelukkig, iets zachter: “Albert. Als ik moet kiezen tussen het woord van een rectrix en dat van een ambtenaar slash columnist die ook nog mijn man is, dan weet ik het wel.”

Ik haal opgelucht adem. Helaas, iets te vroeg. Ze wijst vinnig naar de deur. “Jij bestaat niet. Ik ben getrouwd met een schim. Een hersenschim. Ik ga in therapie. En jij verdwijnt.”      

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)