Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Korte broek

Korte broek

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Hij droeg altijd een jasje, iets grijs of donkerbruinigs, een dito broek, meestal een donker geruit overhemd en een stropdas. Hij was hoofd der lagere school, in een grote stad. En hij gaf les in de zesde klas. Zo zag in mijn tijd (ik loop tegen de houdbaarheidsdatum van universitaire medewerkers dus u kunt wel raden wanneer) een keurig geklede onderwijzer eruit. Er was alleen één dingetje. Onder dit alles droeg hij sandalen. Met sokken. Geen gaten erin, ook niet gestopt. Meneer was niet slordig, wel behoorlijk eigenzinnig. Maar het was natuurlijk geen porum.

Waarom zit ik zo te bazelen over de sandalen van de hoofdonderwijzer? Tja, ik moest eraan denken toen ik onze eigenste hoofdonderwijzer weer eens door de gangen zag banjeren. Maar ons hoofd der academie draagt toch geen sandalen? Nee, althans, ze zijn nog niet gesignaleerd, maar de zomer moet nog beginnen dus ik houd een slag om de arm. Niets is namelijk onmogelijk, vooral gezien de specifieke karakterologische kenmerken van onze leidsman. Te omschrijven als: alleen de inhoud is belangrijk. De verpakking doen we er een beetje bij, we kunnen niet naakt door het leven. Dit in combinatie met de theorie van de zinkende cultuurgoederen, want ik weet dat er mensen zijn die zich daar zorgen over maken. Over de verspreiding van het zinkende cultuurgoed. Dat iedereen het navolgt. Begrijpt u het nog?

Goed, ik zal het wat duidelijker zeggen. En ik zal mijn oude hoofdonderwijzer er verder buiten laten. Zinkend cultuurgoed betreft het overnemen van elementen uit de cultuur van de elite door de sociale lagen daaronder. Is niet per se goed, niet per se slecht, het gebeurt. Het omgekeerde overigens ook, André Hazes die door managers wordt meegebruld tijdens bedrijfsuitjes, breek me de bek niet open.

Jahaa, ik kom ter zake. Kijk, mode is ook een cultuurgoed. En wat de elite draagt, vindt navolging. Wat is bij ons de elite? Aan deze, aan elke hedendaagse universiteit? Zijn dat de heren en dames professoren? Haha, dass war einmal! De elite, dat zijn de heren aan de top van de hiërarchie. Met aan de top der toppen de hoogste baas. Onze Germanicus.

Nu terug naar het zinkende cultuurgoed. Op de Berg, daar heb ik het meeste zicht op. Daar zijn de eerste tekenen al waargenomen. Bij het mannelijke deel der academische ambtenarij wel te verstaan, de dames hier kleden zich allemaal in- en inkeurig. Echt waar. En onze hoogste directeur houdt het pak vermoedelijk dag en nacht in ere, ook aan hem is niets te merken. Maar verder? Ik zie hier en daar al overhemden met een punt uit de broek hangen. Ik zie knoopjes van diezelfde overhemden achteloos openstaan, aan de onderkant, of middenin. Ik zie broeken die zichtbaar moeite hebben om niet af te zakken. Ik zie poloshirtjes onder vervaarlijke spanningen. En dat alles in navolging van de president. Die anders dan de vorige zich niet vertoont in, wat waren het, maatpakken? Op zijn minst Zegna, Canali, Brioni, toch? Met hoed, niet te vergeten. Borsalino-achtig. Zijn opvolger draagt alleen soms een fietshelmpje. Ja, uitsluitend als hij op de fiets zit, want zijn kapitaal moet beschermd worden, zegt-ie.

Ergo: de UM goes casual. En dan nu de hamvraag: vinden we dat erg? Neeee!! We vinden het zelfs wel leuk. Ik en mijn vrouw moeten er wel om lachen. Omdat het puur is. Zonder opsmuk. Omdat de man in kwestie het van zijn hoofd moet hebben, en in dat hoofd zit een IQ van minstens 150 dus waar zeuren we over? Maar oeioei, als-ie straks in korte broek verschijnt? Lamaarkomen! Doen we gewoon allemaal mee. Maar… maar, ook bij de uitreiking van de volgende 36 eredoctoraten? Driewerf yes!!

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)