Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Albert Bergbroeder = Wammes Bos (+video)

Albert Bergbroeder = Wammes Bos (+video) Albert Bergbroeder = Wammes Bos (+video)

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Het hoge woord is eruit: Albert Bergbroeder, al jaren de satirische columnist op de achterpagina van Observant, blijkt een schuilnaam van senior-redacteur Wammes Bos (66). Dat maakte hij vorige week donderdagmiddag bekend tijdens een college tour, die speciaal voor zijn afscheid was georganiseerd. Met voormalig UM-woordvoerder Fons Elbersen als interviewer. Op die middag, op de Zwingelput, ontving Bos ook de zogeheten Medallion of Honour vanwege zijn bijdrage aan opinievorming en debat binnen de Universiteit Maastricht. “De reputatie van de UM, als een plek waar vrije gedachtevorming en (journalistieke) onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan, is daardoor extra versterkt”, aldus het persbericht. 

Heeft Bos, wiens artikelen niet altijd in goede aarde vielen, zich over die opmerking verbaasd? “Jazeker, we hebben in al die jaren regelmatig te horen gekregen dat we zaken te negatief voorstelden, te vroeg naar buiten brachten, of helemaal niet hadden moeten brengen omdat het vertrouwelijk was. Dus dat dit bestuur daar nu overheen stapt en vrije journalistiek expliciet zegt te waarderen, ook als ze er last van hebben, heeft me aangenaam verrast.”

What’s next? “Ik weet het niet, ik ga nog wat kleine dingen doen voor Observant, waaronder begeleiding en eindredactie. En verder laat ik het eerst allemaal inzinken en bezinken.”

Tijdens de college tour opperde prof. Harald Merckelbach om een sleutelroman over de Universiteit Maastricht te schrijven. “Wie weet. Ik vroeg hem later wie hij als hoofdpersonage had bedacht. Dat moest Jo Ritzen zijn; ik vraag me af of het dan een leuk boek wordt. Maar goed, ik ga zeker wat schrijven, kan van alles zijn, fictie maar ook familieverhalen.”  

Zie hier de college tour met Wammes Bos: https://www.youtube.com/watch?v=mFubXYeasV4

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)