Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

App verzwakt opdringerige herinneringen

App verzwakt opdringerige herinneringen

Photographer:Fotograaf: Psylaris

Studentenpsychologen geïnteresseerd in EMDR-app van alumni

In Silicon Valley hebben drie Maastrichtse alumni een app ontworpen, die de scherpe randjes van belastende herinneringen moet halen. Privékliniek U-Center test de app nu met behulp van een virtual reality-bril.

Mike Verhiel, een van de alumni (SBE), was afgelopen december met zijn moeder op weg naar Zuid-Frankrijk toen hij onder Parijs een auto raakte bij het wisselen van baan. De Française die uitstapte, bleek flink overstuur. Verhiel voelde zich schuldig om zijn roekeloze actie, hij mocht in zijn handen knijpen dat het niet dramatisch was afgelopen. Hij vervolgde zijn koers naar het zuiden maar merkte al snel dat hij gespannen achter het stuur zat, zenuwachtig tijdens het inhalen en invoegen. De aanrijding was als een belastende herinnering onder zijn huid gaan zitten. 

Enkele weken later besloot Verhiel (29) de app uit te proberen, die zijn vriend Yoeri Dassen (30), afgestudeerd psycholoog, al in de steigers had staan.

Klikjes

Wie de virtual reality-bril opzet, komt in een luxe appartement terecht (of in de natuur). Daar vraagt een voice-over je allereerst om een negatieve herinnering voor de geest te halen. Dat kan een auto-ongeluk zijn, maar ook ontslag, echtscheiding of de dood van een dierbare. Daarna dien je te beschrijven wat de herinnering zo negatief maakt en zet je de ‘film’ stil op het meest pijnlijke moment. De stem vraagt om in je lichaam op zoek te gaan naar de plek waar de spanning zich het meest heeft opgehoopt.

Dassen: “Dat laatste is een teken dat de herinnering in je lijf zit. Om precies te zijn is die vanuit het langetermijngeheugen overgeheveld naar het werkgeheugen.”

Daarna begint een geautomatiseerde EMDR-behandeling (Eye Movement Desensitization Reprocessing). Deze ‘klikjestherapie’ wordt in de geestelijke gezondheidszorg op grote schaal en met goed resultaat toegepast bij psychische trauma’s. Hoe gaat dat? “Je vertelt, vanaf het meest pijnlijke moment, wat je allemaal te binnen schiet. Tegelijk word je afgeleid met klikjes. Dat maakt dat de herinnering in verdunde vorm weer in het langetermijngeheugen terechtkomt. Dit procédé herhaalt onze app negen keer in één kwartier.”

Zware momenten

Op dit moment test U-Center, een privékliniek voor psychische stoornissen en verslaving in Epen, of de app plus VR-bril geschikt is om mee te werken. Verhiel: “Hij wordt onder begeleiding toegepast bij patiënten met lichte trauma’s. We hebben ‘m eerder getest op vijftig willekeurige mensen die van niets wisten. Driekwart voelt zich na één sessie beter, net als ikzelf na mijn auto-ongeluk, maar dat kun je natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek noemen.”

Dat zit wel in de pijplijn, toestemming van de Medisch Ethische Toetsingscommissie hebben de drie alumni - inclusief neurowetenschapper Christoph Lynen - al op zak. Ze kunnen op elk moment starten.

Prof. Harald Merckelbach vindt de app een leuk idee. Maar na onderzoek zal pas blijken of de software in de praktijk werkt, zegt hij. “Het is EMDR in gesimplificeerde vorm. Normaal gesproken zit er een therapeut bij, die soms ingrijpt en je door de zware momenten heen sleept. Als je een VR-bril mee naar huis krijgt, kun je op elk moment afhaken.”

Het voordeel van de app is dat je die aan het profiel en de voorkeuren van de gebruiker kunt aanpassen, zegt Dassen. “Het werkgeheugen van de een is groter dan dat van de ander, en moet je dus zwaarder belasten, door het verhaal bijvoorbeeld vaker te laten vertellen. Ook de voice-over kun je aanpassen, sommigen willen per se een vrouw.”

Vliegende start

De app, niet alleen bedoeld voor patiënten maar voor iedereen die last heeft van opdringerige herinneringen, moet in de toekomst algemeen beschikbaar komen, eventueel via appstores. VR-brillen kosten nu nog rond de tweehonderd euro, zegt Verhiel, maar als ze populairder worden zullen de prijzen flink zakken. Ook zijn er gesprekken gevoerd met de rector Rianne Letschert en met het studentenservicecentrum over de mogelijke betekenis van de app voor studentenpsychologen.

De drie Maastrichtse oud-studenten, die elkaar van de middelbare school in Kerkrade kennen, hebben inmiddels het bedrijf Psylaris opgericht. Dat kende een vliegende start: de mannen zijn door de Amerikaanse startup-ondersteuner Y Combinator uitgenodigd in Silicon Valley en ontvingen 120 duizend euro om hun software te verbeteren. “Maar misschien nog belangrijker: de toegang tot het enorme netwerk van dit bedrijf.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)