Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Stevig debat U-raad over kwaliteitsafspraken

MAASTRICHT. Over twee weken zal de universiteitsraad een definitief oordeel moeten geven over de ‘kwaliteitsafspraken’ die de UM intern maakt en vervolgens ter goedkeuring naar Den Haag stuurt. Deze week liep een laatste debat daarover in de U-raadscommissie ‘onderzoek en onderwijs’ hoog op.

Het gaat om een extra miljoeneninjectie in het hoger onderwijs; het geld daarvoor kwam en komt in de komende jaren vrij als gevolg van de opheffing van het leenstelsel. Studenten vinden dan ook dat zij daar rechtstreeks van moeten profiteren, onder het motto: het was ‘ons’ geld.

Die opvatting levert munitie voor conflicten met de staf. Waar docenten in de U-raad erop hameren dat extra inspanningen in het onderwijs niet mogen leiden tot nog meer werkdruk, klinkt vanuit de studentengeleding dat “het debat over onderwijsverbetering niet mag worden gekaapt door alweer die werkdrukdiscussie”. Rector Letschert bezwoer de raad echter dat de werkdruk niet zal stijgen. Ook het principiële punt van de verhouding tussen de Berg en de faculteiten bleef niet ongenoemd: hoezeer de faculteiten ook zelf maatregelen mogen invullen, de kaders en de minimumeisen worden centraal vastgesteld. “In mijn faculteit, Fasos, zijn docenten bang dat ze van alles moeten doen wat ze niet willen”, zei prof. Sjaak Koenis. “Het lijkt op gebrek aan vertrouwen in de werkvloer.” Is er straks bijvoorbeeld genoeg ruimte om zelf te bepalen hoe de voorgestelde 7 à 8 intensieve contacturen per week eruit gaan zien? Moet er wel een lijst met voorbeelden komen, klonk het, of is dat te sturend? Conclusie van raad en rector: we noemen voorbeelden, maar dat zijn mogelijkheden, geen opdrachten.

Diezelfde discussie kwam terug waar het ging over docentprofessionalisering. Op termijn kan een docent 16 uur per jaar aan verbetering van zijn vaardigheden besteden. Bij 100 procent onderwijslast 32 uur. Te veel, vinden sommige docenten, en het klinkt als een verplichting. Pas op, zegt student Niels van der Sangen, “die docentprofessionalisering is juist een verplichting.”

En hoe zit het met de ‘erkenning’ van buitencurriculaire activiteiten van studenten, de ‘Maastricht credits’? Officiële ECTS-punten krijgt men er in ieder geval niet voor. Valt het voeren van het secretariaat van de lokale PVV onder de erkende activiteiten? Letschert: “Als we ertoe besluiten dat dit soort werk voor een partij erkend wordt, gaan we geen onderscheid maken tussen GroenLinks of de PVV.”

Lees ook het achtergrondverhaal over de instellingstoets kwaliteitszorg en de kwaliteitsafspraken

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)