Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Dit jaar heb ik geleerd om na te denken voordat ik iets zeg”

“Dit jaar heb ik geleerd om na te denken voordat ik iets zeg”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Mauk van Bergen (24 jaar, Tilburg)/ voorzitter Werkgroep Inkom, alumnus master Human Decision Science/ single/ woont in Maastricht

In een groep ben ik degene die… zorgt dat iedereen zich erbij voelt horen. Is iemand wat stiller, dan betrek ik diegene in het gesprek. Daarom wilde ik ook graag voorzitter van de Inkom zijn. Het is geen hiërarchische groep, ik ben niet degene die het hardste praat, maar wel iemand die zorgt dat de interne communicatie goed loopt, dat iedereen het Inkom-gevoel heeft.

Ik lig wakker… als ik een groot project nog niet in kleine stappen heb verdeeld. Toen ik vorig jaar aan mijn scriptie begon, kon ik daar echt over piekeren. Hoe kom ik van hier tot het einde van het project? Dan blijf ik wakker tot ik dat uitgezocht heb.

Favoriete muziek? Indie-rock en hiphop, Kendrick Lamar bijvoorbeeld en Arcade Fire, die zou ik graag live zien. Ik luister de hele dag door muziek, heb op kantoor altijd mijn koptelefoon op. Ik luister graag een heel album, om het verhaal van de artiest te horen. Ik zoek muziek die past bij het moment. Ik ben ook DJ, maar dan draai ik heel andere muziek. Iets wat iedereen leuk vindt, iets om er een feestje van te maken.

Droomvakantie? Ik denk dat ik die al heb gehad, naar Ecuador en de Galapagoseilanden met mijn vader. Vooral de eilanden waren spectaculair. Vogels blijven naast je lopen omdat ze niet bang zijn, ik heb naast een zeehond op het strand gelegen. Ecuador heeft qua natuur alles, van vulkanen tot stranden. Ik ben al op veel plekken geweest. Mijn vader heeft zijn hele leven gespaard om met mijn broer en mij op reis te kunnen, hij wilde zijn plezier daarin aan ons doorgegeven.

Vervelendste periode in mijn leven. Twee jaar geleden heb ik te snel een master gekozen, werk en organisatiepsychologie. De vakken vond ik best leuk, maar de banen die je ermee krijgt zag ik mezelf niet doen. Die passen niet bij me. Ik ben opgevoed met het idee dat je afmaakt waar je aan begint, dus dat ik hiermee wilde stoppen vond ik moeilijk. Ook de maanden daarna waren lastig. Ik kon pas in september aan een nieuwe opleiding beginnen, heb voor mijn gevoel dagen niets gedaan. Vorig jaar heb ik Human Decision Science afgerond. Ik vond het tijdens mijn bachelor psychologie al heel interessant om te ontdekken hoe mensen keuzes maken en waarom. Maar ik ben ook analytisch en geïnteresseerd in economie. Deze master combineerde dat. Daarbij is het op dit moment een hip veld, dus de banenkansen zijn vrij groot.

Superirritant? Wanneer mensen sluw zijn en halve waarheden vertellen of gewoon liegen. Ik heb een vertrouwensband met iemand nodig. En slurpen, daar kan ik heel slecht tegen.

Trots op? Dat ik van een best verlegen persoon gegroeid ben tot iemand die open staat voor nieuwe ervaringen. Toen ik begon aan mijn studie was ik ingetogen, op mezelf. Mijn tienerjaren waren niet de spannendste van mijn leven. Bij psychologie was iedereen heel open, je mag er jezelf zijn en wordt niet aangekeken op een fout. Daar ik heb ik uitgevonden wat ik leuk vind, geleerd om mezelf te laten zien en het beste uit mezelf te halen. Als tiener zat ik vooral Call of Duty te spelen, nu probeer ik allerlei nieuwe dingen uit.

Grote liefde? Iemand die lief is, maar ook een beetje uitdagend. Ze moet wat gas terug geven en ook op zoek zijn naar nieuwe ervaringen. Maar ik vind het ook belangrijk dat ze een goede Netflixer is, we moeten ook lekker op de bank kunnen hangen. Of ik er nu voor open sta? Tja, aan de ene kant altijd, aan de andere kant is het niet zo’n handig moment. Na dit jaar ga ik ergens een baan zoeken, ik heb nog geen idee waar ik ga wonen.

Ik ben een goede broer omdat… ik altijd probeer te helpen. Hij is bijvoorbeeld bezig om geld op te halen voor een project, maar niemand doneerde. Dan gebruik ik de skills uit mijn master om hem te helpen. En als ik weet dat hij over iets in spanning zit, stuur ik af en toe een appje. We schelen vier jaar, vroeger was ik het irritante kleine broertje. Ik wilde in alles op hem lijken. Uiteindelijk is hij de technische kant en ik de sociale kant op gegaan.

Wat ik dit jaar heb geleerd. Om na te denken voordat ik iets zeg. Ik ben soms lomp. Mensen die me kennen, weten dat ik het niet zo bedoel, maar dit jaar had ik met veel nieuwe mensen te maken. Ik ben niet per se politiek correcter, maar ik zeg preciezer wat ik bedoel zonder iemand te kwetsen.

Wat bijna niemand van mij weet. Dat ik best wel netjes ben. Als ik praat, gaat het alle kanten op dus mensen verwachten dat ik chaotisch ben, terwijl je voor poetsen juist een pietje precies moet zijn. Maar ik ben in huis degene die poetst en stofzuigt en mijn bureau is ook het netste van de groep.

Waar kijk je het meeste naar uit tijdens de Inkom? De voorpret. Dat op vrijdag alle banners al in de stad hangen, hoe het bij de verenigingen leeft, hoe iedereen er naar toe leeft. En ik verheug me erop om de deelnemers bij de evenementen te zien binnenlopen met een lach op hun gezicht.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)