Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Oké, trek eerst die broek maar uit”

“Oké, trek eerst die broek maar uit” “Oké, trek eerst die broek maar uit”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

UM Ink

Yuri Meesen (27) uit Brunssum is junior-journalist bij Observant. Hij schreef de voorgaande 18 afleveringen van onze tattoo-serie. Zelf heeft hij er drie, de laatste prijkt op zijn dijbeen. “Vrienden schrokken wel van het formaat.”

Oké, trek eerst die broek maar uit.
Allemachtig. Zijn hele rechterbovendij is ermee bedekt. Hij heeft hem op Koningsdag laten zetten en hij is er zichtbaar trots op.

Maar waarom?
“Op de middelbare school was ik echt een lamzak. Als ik ’s middags thuiskwam deed ik eerst een dutje, twee dagen voor een proefwerk sloeg ik de boeken open en dan haalde ik altijd wel een zeven of een acht. Met die houding ging ik naar de universiteit, Tilburg, algemene economie. Qua intelligentie hoorde ik daar wel thuis, vond ik, maar qua instelling dus niet. Het ging niet goed, na twee jaar had ik pas vijftien van de dertig vakken binnen, als ik zo doorging werd het niks en zou ik ook problemen thuis krijgen. Dus wat werd het, stoppen en twee jaar weggooien, of harder werken? Met een groepje vrienden die in hetzelfde schuitje zaten hebben we het laatste besloten.

“Zo ontwikkel je een mentaliteit van: als je hard werkt, lukt het. Het is ook waardevol bij het sporten. Om zes uur opstaan om naar de gym te gaan, daar heb ik niet altijd zin in. Maar als je het wilt, moet je het doen. Daar staat die tattoo voor. Het boek, dat is de studie. Ik heb twee masters gedaan, de laatste in Maastricht. Het geeft een stevige basis: dat is het anker. Die zwaluw is er voor de mogelijkheden die je nu hebt, de keuzevrijheid. Want kijk, ik ben nu journalist, zonder dat ik daarvoor een speciale opleiding heb gedaan.”

Hij heeft nog twee andere tattoos, “als je er eenmaal aan begint is het verslavend”. De eerste staat op zijn linkerbovenarm, aan de binnenkant. Een jaartal in Romeinse cijfers, MMIX: 2009.
“Het jaar dat mijn opa en oma zijn overleden. Lieve mensen, en het was mijn eerste ervaring met de dood, ik vond het heel indrukwekkend. Naar die tattoo kijken helpt: je denkt aan ze. Terwijl, haha, mijn oma nog zo had gezegd dat ik nooit een tattoo moest nemen, ze wist dat het me interesseerde, ik had toen al alle afleveringen van Miami Ink drie keer gezien. Daar kwam ik erachter dat het mooi kan zijn, in allerlei stijlen, niet alleen maar die lelijke dikke Tribal-strepen.”

Zijn tweede zit op zijn rechterkuit. Het woord Veritas, Latijn voor waarheid.
“Ik had iets uitgehaald waar ik niet trots op was, en ik dacht: zo wil ik niet zijn. Dit herinnert me daaraan.

“Dat ik deze nieuwe op mijn dij pas onlangs heb laten zetten heeft te maken met mijn (nu ex-) vriendin. Die vond het niks, tattoos, en je wilt toch dat zij je aantrekkelijk vindt. Het is nu een half jaar uit. Wat als een nieuw meisje het niet mooi vindt? Tja, als het een breekpunt is, is het geen geschikt meisje. Maar de markt wordt wel iets kleiner, dat klopt. Mijn ouders houden er ook niet van. Ik heb ze nog niet verteld dat ik deze nu heb, dat doe ik voordat dit stuk in Observant staat. Mijn vader werkt bij de politie, die ziet elke dag een rij tattoos aan zich voorbijtrekken. Maar het is lang niet meer alleen iets voor zeelui of criminelen. Daarom vond ik deze serie ook zo mooi om te maken. Je ziet dat het nu zelfs in de academische wereld is doorgedrongen. Het vooroordeel was toch altijd dat types met tattoos niet al te snugger zijn. Ik ben me daar goed bewust van hoor, daarom zet ik ze ook op niet direct zichtbare plaatsen. Werkgevers houden er misschien niet van, dus met sollicitaties is het niet handig.”

Zelf kijkt hij regelmatig naar zijn gloednieuwe tattoo. “Deze staat symbool voor mijn zelfoverwinning. Het zal vast nog wel eens nodig zijn. Stel dat ik een keer het kopje laat hangen. Dan denk ik: nee, doorzetten.”

Dit is een rubriek waarin medewerkers en studenten worden geïnterviewd over hun tattoo.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2018-06-19: Chrissy
Deze tattoo-serie in de academische wereld vond ik ontzettend leuk om te lezen! Tof concept ook en hoe beter af te sluiten dan met jezelf!

Complimenten!
2018-06-19: Shannen
Toffe serie, leuk geschreven en mooie foto's. Complimenten Yuri!

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)