Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Object of love in Sittard

Object of love in Sittard

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

In naar ik meen Las Vegas is vorige week een man getrouwd met zijn smart phone. Met alle toeters en bellen die er daar bij horen. De krant waarin het bericht stond, is alweer met het oude papier verdwenen. Een precies verslag kan ik daarom niet bieden. Dat hoeft ook niet. Vorige week namen N. en ik al kennis van het huwelijk van een vrouw met een dressoir in 1992. In dat jaar nam Yvonne Dröge het besluit haar liefde voor mooie dingen om te zetten in een verbintenis met een meubelstuk van de firma Wendel. De huwelijksreis ging naar Lissabon. Sinds die tijd gaat ze door het leven als Yvonne Dröge Wendel.

Haar leven als kunstenaar wijdt ze aan het onderzoek van de dingen. Na haar liefde voor het dierbare ding richtte ze zich op het oerding van onze beschaving: de houten stok. Wij zagen haar werk in Museum De Domijnen waar nog ruim twee maanden de tentoonstelling Object Love te zien is. We zeggen het niet gauw, maar deze uitstalling van kunstwerken gewijd aan onze intieme relatie met de dingen behoort tot de meest opbeurende, verrassende, mooi ingerichte, toch niet overdonderende exposities die we in jaren gezien hebben.

We gingen er heen, omdat wij, N. en ik, maar ook u, lijden aan een aandoening die zoals men dat noemt endemisch is. Iedereen heeft er mee te maken. Hoe te ontspullen van de overvloed aan dingen, noch mooi noch nuttig die het leven bemoeilijken, met behoud van de leuke, dierbare, mooie dingen die het leven veraangenamen. In onze streken sjouwt de gemiddelde bewoner zo’n tienduizend dingen met zich mee. Dat blijft niet goed gaan. Het thema komt op de tentoonstelling in alle kunstvormen en variëteiten aan de orde. Soms conceptueel zoals bij het dressoir, soms als installatie, vaak gewoon als kunst in de vorm van schilderijen, beelden, video’s. Een fotoserie van vrouwen geheel ingepakt met en gevangen in huishoudelijke apparaten. De kitsch van nutteloze verzamelingen prullaria. Een tempel van drie fraai bewerkte autocarrosserieën waarin je veilig en intiem kunt plaats nemen.

Verder zal ik niet in detail treden. Gaat dat zien, zal ik maar zeggen. Bovendien hebt u dan de gelegenheid de nieuwe afdeling voor moderne kunst te bezoeken, nog niet zo lang open. Een kunsthal van een prettig formaat in Sittard in de nieuwbouw aan de rand van de oude stad, Ligne 5.

Hans Philipsen 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: