Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer dan 120 optredens in twee dagen

Meer dan 120 optredens in twee dagen Meer dan 120 optredens in twee dagen Meer dan 120 optredens in twee dagen Meer dan 120 optredens in twee dagen

Photographer:Fotograaf: SG

PAS- Festival op 7 en 8 september: wetenschap, muziek, theater, dans, kunst

MAASTRICHT. Het kleinste café van de wereld met slechts één barkruk in de tuin van de kennistechnologen (ingang Minderbroedersberg), levensgrote stolpen waar je de stilte kunt ervaren op de binnenplaats van de Zwingelput, a capella zang in de tuin van galerie Röell, een clown die serieus over het circusvak praat en Maastrichtse wetenschappers die vertellen over zwaartekrachtgolven, dialect, fitbit, gezonde en zieke hersenen. Dit is slechts een kleine greep uit programma van Pleasure, Art & Science Festival, kortweg PAS, dat dit jaar voor de vijfde keer op verzoek van het college van bestuur wordt georganiseerd door Studium Generale.

Nee, zegt Rob van Duijn, die onlangs Jacques Reiners als hoofd van Studium Generale opvolgde, het publiek zal de wisseling van de wacht niet meteen merken. “Jacques heeft nog volop aan de programmering meegewerkt. En bovendien: we maken dit als team, al jaren. We zijn ook niet van plan om dingen die goed zijn anders te gaan aanpakken. We blijven op bijzondere plekken bijzondere dingen doen.”

En dus doet ook dit jaar weer een keur aan muzikanten, wetenschappers, straattheaterartiesten en dansers Maastricht aan. In totaal zijn er in twee dagen 120 optredens in het Jekerkwartier: de driehoek Zwingelput, Kapoenstraat, Bouillonstraat, Minderbroedersberg. Meer lezingen en voorstellingen dan voorheen staan twee keer geprogrammeerd. “De kans dat je iets mist wordt zo iets kleiner.” Inschrijven is niet nodig, behalve voor de rondleidingen (historische wandeling door de stad met cultuurhistoricus Servé Minis, of op zoek naar industrieel erfgoed in het Jekerkwartier met Willy Heyenrath) en de (mini-)schrijfworkshops Ik schrijf dus ik blijf van Observant. De artikelen worden diezelfde avond nog gepubliceerd op de site van PAS.

In de toekomst wil Van Duijn ook het Tapijnterrein bij het PAS Festival betrekken. En met de komst van twee nieuwe medewerkers zullen er andere accenten in de PAS-programmering komen, net als in het totale SG-programma. “Het team is verjongd, dat zal een nieuwe dynamiek geven.”

Sowieso wil hij de samenwerking met de faculteiten intensiveren. “Misschien gaan we ze opzoeken en bijvoorbeeld een week lang in Randwijck activiteiten organiseren. Uit praktisch oogpunt zitten we nu meestal in de binnenstad.” Ook hoopt hij het culturele programma, dat in 2012 is wegbezuinigd, nieuw leven in te blazen. “We hadden toen iedere week een avond voor studenten: open podium, cabaret, monologenwedstrijd, singer-song-wedstrijd, interviews met schrijvers. We gaan kijken of we dat via Student&Stad en in samenwerking met de internationale studentenvereniging Kaleido weer op de kaart kunnen zetten.”

De kern van het huidige programma blijft. “We laten het publiek zien wat er binnen de wetenschappelijke muren van de universiteit speelt en initiëren debat en discussie. Daar verandert niets aan”, zegt de nieuwe man die al jaren aan Studium Generale verbonden is. “Ik deed al veel managementtaken, was al verantwoordelijk voor personeel en financiën, nu ben ik eindverantwoordelijk voor alles. Ik sta nu op de voorplecht, dat vind ik boeiend. Ik heb er zin in.”

 

 

 

PAS, Pleasure Art & Science Festival op 7 en 8 september vanaf 19.00 uur in de driehoek van Kapoenstraat, Bouillonstraat, Minderbroedersberg en Zwingelput. Opening op donderdag 6 september met een lezing van de clown en straattheaterartiest Leo Bassie. Toegang is gratis. Inschrijven alleen voor rondleidingen en schrijfworkshops Observant. Zie voor meer informatie: pasmaastricht.nl

Categories:Categorieën:
Tags:
pas

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)