Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: de dochters van

Splinters: de dochters van

De dochters van

De wetenschap door de ogen van mijn dochter. Zo werd afgelopen zondag, op Vaderdag, een korte film aangekondigd met daarin een prominente rol voor vijf mannelijke wetenschappers. Initiatiefnemer zijn de vrouwelijke profs van Athena’s Angels die opkomen voor de belangen van vrouwen in de wetenschap.
De Angels hebben niet de minsten gestrikt: Robbert Dijkgraaf, Ben Feringa, Alexander Rinnooy Kan, Wim van Saarloos en Carel Stolker. Ze hebben allen een of meer dochters. Verwacht je persoonlijke ontboezemingen, thema’s die aan de keukentafel worden besproken, hoe de kinderen echt naar het vak van hun vader kijken, op z’n minst een foto van de dame in kwestie? Helaas, dat gaat in die 25 minuten niet gebeuren. Alleen natuurkundige Dijkgraaf laat een beetje los over de “eigenheid” van zijn 17-jarige dochter, de jongste van het gezin. Hij is bang dat ze die verliest op het moment dat ze voor een studie kiest die haar “trechtert. Ik zou niet willen dat ze als een rondje in een vierkantje wordt geduwd.”

De film gaat toch vooral over het “gênante raadsel” dat in de Nederlandse wetenschap zo weinig vrouwen de top halen, zegt Alexander Rinnooy Kan, hoogleraar economie en bedrijfskunde.
Lang niet alle kinderen hebben voor het vak van hun pa gekozen. De drie dochters van natuurkundige Wim van Saarloos, president van de KNAW, werken in de creatieve sector (onder andere in de filmwereld) en geesteswetenschappen. Ook Carel Stolker, rector en collegevoorzitter van de Universiteit Leiden, heeft drie dochters die niet in zijn voetsporen zijn getreden.
Ben Feringa, winnaar van de Nobelprijs voor de Scheikunde in 2016, en eveneens vader van drie dochters, realiseert zich, nu zijn oudste dochter promoveert en zwanger is, dat de wetenschappelijke carrière van een vrouw “erg lastig kan zijn”. Hoe je het ook wendt of keert, zegt hij, wie carrière wil maken in de wetenschap en jonge kinderen heeft, ziet een “enorm pakket aan dingen” op zich afkomen. “Misschien moeten we ze meer steun bieden vanuit onze organisatie. Ja, je kunt wel minder gaan doen, maar je concurrenten in het buitenland wachten niet op jou.”
De film is gemaakt door Erik Heuvelink, Engels ondertiteld en terug te vinden op de website van Athena’s Angels.

Saurus

Het academisch jaar zit er bijna op: menig student gaat backpacken, werken, een cursus aan een buitenlandse universiteit volgen, stagelopen of bijkomen van alle stress in de achtertuin van pa en ma. Enkele Maastrichtse roeiers van Saurus zoeken in elk geval nog even het avontuur en de competitie op. Van 15 tot en met 28 juli vinden in Coïmbra, Portugal, de European Universities Games plaats – je kunt het slechter treffen, zo net onder Porto aan de westkust. Iedere twee jaar worden deze spelen gehouden in een andere universiteitsstad. Verschillende sporten passeren de revue gedurende de twee weken: van volleybal en handbal tot roeien en tafeltennis. Saurus dingt zowel met de lichte heren dubbel 2 én de lichte dames dubbel 2 mee voor de hoofdprijs.

IronMan

Nog meer sport deze zomer, maar dan in eigen stad: de Ironman Maastricht, het triatlonevenement dat voor de vierde keer op rij hier wordt gehouden. De professionals gaan op zondag 5 augustus van start, zwemmend vanaf De Griend. Vervolgens mogen de amateurs een gokje wagen.
Ook vanuit de Universiteit Maastricht doen een heren-, dames- en alumniherenteam mee. De in totaal negen sporters laten zich elk van hun sterkste kant zien op één onderdeel, dus fietsen, zwemmen of hardlopen. Een relay wordt het genoemd, een soort van estafette. Vanuit Ferro Mosae, de studententriatlonvereniging, wagen individuele sporters zich wel aan een hele Ironman. Nu al applaus voor allen. Want het gaat om een loodzwaar parcours van bijna 4 kilometer zwemmen (in de Maas zwemmen is niet te vergelijken met zwembadwater), 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen.

 

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: