Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Prof. Leeuw weg bij WODC, rol bij UM nog onduidelijk

Prof. Leeuw weg bij WODC, rol bij UM nog onduidelijk

Photographer:Fotograaf: archief Observant

MAASTRICHT. Het is onduidelijk of prof. Frans Leeuw aanblijft als deeltijdhoogleraar bij de Maastrichtse rechtenfaculteit nu hij deze week aankondigde per komende maand terug te treden als directeur van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Het WODC kwam in december onder vuur te liggen nadat Nieuwsuur had onthuld dat een klokkenluider allerlei misstanden aan de kaak had gesteld maar geen gehoor had gevonden. Een van die misstanden was dat op grond van politieke overwegingen de tekst van onderzoeksrapporten, bijvoorbeeld over het drugsbeleid van het ministerie, was aangepast. Leeuw speelde daar als directeur een belangrijke rol in, zo liet Nieuwsuur aan de hand van documenten zien. Ook zou hij op andere manieren onderzoeksuitkomsten oneigenlijk hebben beïnvloed.

Als dat allemaal waar is heeft Leeuw de regels van de wetenschappelijke integriteit geschonden. Minister Grapperhaus kondigde daarop een drietal onderzoeken naar de WODC-affaire aan, waarvan een betrekking heeft op Leeuws vermeende gevoeligheid voor beleidsdruk. Dat onderzoek, waarvan de uitkomst pas in het najaar wordt verwacht, is relevant voor de UM; een schending van de wetenschappelijke integriteit in WODC-verband doet de vraag rijzen of Leeuw nog geloofwaardig kan optreden in een wetenschappelijke rol aan de UM. Zowel rechtendecaan Jan Smits als rector Rianne Letschert heeft daarover al eerder twijfels geuit. Leeuw zelf was deze week niet bereikbaar voor commentaar maar liet al afgelopen december aan Observant weten dat hij de WODC-affaire los vindt staan van zijn werk aan de UM.

Leeuws zelfgekozen ontslag nu komt na de publicatie van een ander onderzoek, namelijk of er adequaat is gereageerd op de klachten van de klokkenluider. Deze onderzoekscommissie concludeert dat dat niet is gebeurd en dat ook Leeuw daar een rol in heeft gespeeld. Dat was voor Leeuw, die aankondigde sowieso eind dit jaar met pensioen te gaan, reden om zijn vertrek te vervroegen.

 

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)