Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Limburgse kruiden, vergeten groenten en middeleeuwse scherven

Limburgse kruiden, vergeten groenten en middeleeuwse scherven

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. Een fleurige oase in een eindeloze vlakte van modder. Zo zou je de Tapijntuin kunnen schetsen, zoals die prijkt in een hoek van het omgewoelde kazerneterrein. De “stadsmoestuin” zelf staat er piekfijn bij, behalve misschien het vak waar alles door elkaar heen groeit. “Dat lijkt een rotzooi, maar is het niet”, zegt Martia Tersteeg, voorzitter van de Tapijntuin. “Het is een experiment met permacultuur. We kijken wat uiteindelijk overleeft en als sterkste uit de bus komt.”

Daarnaast is er een vak met kruiden, waaronder typische Limburgse kalkgraslandkruiden als duizendblad en wilde wortel, en eentje met keukengroente. Studenten van het Science Programme hebben ook een hoek. Tersteeg: “Daar vertroetelen ze hun eigen plantjes. Laatst kwam een van hen met een drone aanzetten en maakte foto’s van bovenaf. Erg leuk.”

De kruiden en groenten zijn allemaal te koop. Maar ook te bezichtigen, sinds kort worden er rondleidingen gegeven. Daarbij komen ook de vele archeologische scherven aan de orde die bijna wekelijks bij het spitten boven kwamen drijven. “Allemaal resten van schalen, kommen en ander keukenspul. De oudste dateren van de 13e eeuw.”

Er is ook een sociaal programma. Eens per maand bereiden asielzoekers een lunch voor een handvol gasten, die dan ook het achterliggende verhaal te horen krijgen. Soms komen daar dan weer nuttige dingen uit voort, zoals praatgroepen, aldus Tersteeg. “We organiseren ook rondleidingen inclusief bewegingsoefeningen voor alleenstaande ouderen, onder wie 90-jarigen. Maar ook kinderen zijn welkom. Samen met het MUMC laten we kinderen met overgewicht zien hoe groente groeit, hoe uit een klein geel bloempje uiteindelijk een komkommer tevoorschijn komt. Daarna maken ze daar in onze keuken, achterin de Brasserie Tapijn, salade van. Al of niet met eetbare bloemen.”

 

Voor meer info en openingstijden, zie www.tapijntuin.nl

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)