Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

This is the end, beautiful friend…

This is the end, beautiful friend…

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Een satirische roddelrubriek in Observant? De tijd was er in 2009 meer dan rijp voor. Aan het roer van deze universiteit stond immers de roemruchte Jo Ritzen (“waarom geen studierichting vinologie? Of bierkunde?”) die de UM-gemeenschap nu eens tot grote hilariteit en dan weer tot diepe wanhoop dreef. Een ideaal onderwerp - maar zeker niet het enige - , temeer daar hij gesecondeerd werd door een officiële woordvoerster annex hoofd communicatie die het tot haar levenstaak had gemaakt om alleen nog maar goed nieuws naar buiten te brengen. Zij werd dus het onbetwiste hoofd van de afdeling Fijne Berichten. Want zo noemde Albert Bergbroeder dat.

Die naam? Nou ja, het werd een roddelrubriek, hij heette aanvankelijk Observant Boulevard, naar het voorbeeld van het tv-programma van Albert Verlinde. De voornaam lag voor de hand, de achternaam? Iets met de Berg erin. Et voilà. Ja, een pseudoniem. De auteur moest geheim blijven. Want om als redacteur op het ene moment een bestuurder aan de tand te voelen en het andere moment grappen over hem te maken; dat ging vast niet werken. Ik zag het voor me, iemand interviewen en dan steevast eerst een half uur kwijt zijn aan gemopper over die column.

Maar dat zette natuurlijk meteen de deur open voor speculaties. Wie wàs die zogenaamde beleidsambtenaar, die Bergbroeder toch? Honderden keren is het ons als Observantredactie gevraagd. Honderden keren zeiden we: dat weten we wel maar we zeggen het niet. Jo Ritzen prikte ooit tijdens een receptie een magere vinger in mijn buik met de strenge vaststelling: “Jij bent Bergbroeder.” “Nee, hoor Jo, hoe kom je daar nu bij? Het kunnen er zo veel zijn.” Ik ontkende vrolijk verder en zo waar, ook bij Ritzen sloeg de twijfel weer toe. Want hoewel er nu mensen zijn die beweren het altijd zeker te hebben geweten; geloof ze niet, niemand wist het. Men vermoedde iets, dat wel.

En dus vlogen de namen over tafel. Beleidsambtenaar Erik Drenthe gooide hoge ogen. Zijn baas pikte zijn herhaalde ontkenning niet, Erik vroeg ons om hem publiekelijk van alle verdenking te vrijwaren. Andere namen die over tafel gingen: Louis Boon, Appie Luermans (toen hoofd PZ, of HRM) , Gerard Mols zelfs, de toenmalige rector. Nog een variant: er is een veelvoud aan auteurs. Zoals de directeur van het SSC onlangs met klem beweerde: “Ik weet zeker dat jij het bent, maar niet in je eentje, er zijn een hoop anderen die meeschrijven. Want je ziet echt de stijlverschillen.”  Zelfs vorige week nog, na de bekendmaking van Alberts ware identiteit, kregen we een mail van een hoogleraar die weigerde het te geloven, want na een intermezzo van een jaar was de stijl veranderd, er moesten er op zijn minst twee zijn geweest. Sorry, nee dus.

Dat Albert er een paar keer tussenuit is geknepen had deels, en we zijn daar niet trots op, te maken met enorme druk vanuit het college van bestuur, dat niet altijd behept was met het vereiste gevoel voor humor. Dat is de laatste tijd gelukkig wel anders. Of ze maken er niet meer zo’n punt van. En voor de goede orde: ja, Germanicus spreekt in het echt uiteraard veel beter Nederlands, en mevrouw Lichtschicht betekent dus niet mevrouw Lichtgewicht. “Rianne, pik jij dat, dat ze zo over je schrijven?”, kreeg de rectrix te horen. Dat was onzin, het ging natuurlijk om haar ongeduld, haar snelheid van handelen. Of van leven. Zo was zij het die hoogstpersoonlijk en binnen de minuut de identiteit van Albert B. per Twitter wereldkundig maakte, als een ware razende reporter. Zou een bijbaantje bij Observant niets zijn? Voor als ze zich verveelt? Ik hoor het Germanicus al zeggen: “Gutes plan, Rianne, dann kunnen wai dort endlich infiltrieren!”

Wammes B.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)