Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eredoctoraat voor Strafhofrechter

MAASTRICHT. Christine van den Wyngaert, rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, krijgt morgen, vrijdag 31 mei, een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht. Hoogleraar strafrecht André Klip is erepromotor.

Tijdens de verjaardag van de UM, de dies natalis, half januari, werden al vijf van de zeven eredoctoraten uitgereikt. Omdat Van den Wyngaert, uitgekozen door de rechtenfaculteit, toen niet aanwezig kon zijn, krijgt zij nu haar doctoratus honoris causa. Ze heeft al een eredoctoraat van de Zweedse University of Uppsala en de Universiteit van Brussel.
Van den Wyngaert (1952) is sinds 1 september 2009 rechter bij het Internationaal Strafhof waar personen, verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, worden vervolgd. Momenteel houdt ze zich onder meer bezig met de zaak tegen de Congolese militieleider Germain Katanga. Vanwege een te hoge werkdruk trok ze zich vorige maand terug uit het proces tegen de Keniaanse president Uhru Kenyatta.  Op internet circuleren echter ook berichten dat zij haar handen van de zaak afhoudt wegens kritiek op de handelingswijze van de aanklager.
Voordat ze toetrad tot het Internationaal Strafhof was ze rechter bij het Joegoslavië-tribunaal (2003-2009) en bij het Internationaal Gerechtshof in de zaak Yerodia (2000-2002). België wilde een gerechtelijk onderzoek naar de Congolese Yerodia die onder het bewind van Laurent-Désiré Kabila dienst deed als minister van Buitenlandse Zaken. België werd vervolgens door Congo gedagvaard omdat hun aanhoudingsbevel strijdig zou zijn met het internationaal recht; Yerodia zou immuniteit hebben als minister. Het Hof ging hierin mee.
Van den Wyngaert studeerde rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit Brussel waar ze ook promoveerde. In 1985 werd ze professor internationaal strafrecht aan de Universiteit van Antwerpen. In 2006 kreeg ze de Human Rights prize van de Liga voor Mensenrechten.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)