Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“De UM doet al wat de minister voor ogen heeft”

“De UM doet al wat de minister voor ogen heeft”

Photographer:Fotograaf: Rijksoverheid

Minister van Onderwijs: BSA–norm naar 40

Minister Van Engelshoven (OCW) wil een einde maken aan het strenge bindend studieadvies voor eerstejaars studenten. Zij hoeven wat haar betreft straks nog maar 40 van de 60 studiepunten te behalen. De Maastrichtse rector Rianne Letschert tweette afgelopen maandag: “Mooi begin van het academisch jaar.” En dat is niet cynisch bedoeld. “Nee, de UM doet al wat de minister voor ogen heeft.”

Van Engelshoven hoopt dat studenten zo niet langer “onnodig struikelen” in het eerste studiejaar. In haar ogen gebruiken opleidingen het BSA vooral om trage studenten eruit te filteren en het ‘rendement’ van de opleiding te verhogen. Ook verwacht ze dat de ‘psychische druk’ op studenten afneemt met een lagere norm. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert verheugd. De universiteitenvereniging VSNU spreekt van een onverstandige maatregel. De Tweede Kamer is verdeeld.

Rector Letschert was net als haar collega’s in het land overdonderd door het nieuws. Zij had liever vooraf met de minister willen overleggen. “Ik wil graag weten hoe ze bij die norm van 40 komt. Kent zij studies waaruit blijkt dat dit het beste is?”

In Maastricht varieert het minimumaantal studiepunten dat een student moet halen. De School of Business and Economics is met 47 studiepunten het strengste. Bij de UM-Colleges (UCM, UCV en Science Program) en Datascience ligt de grens op 45 punten, bij de faculteiten psychologie en neurowetenschap en Arts and Social Sciences op 42, en bij rechten op 40. De bachelorstudies aan de faculteit Health Medicine and Life Sciences hebben geen BSA.

Letschert: “We zitten met onze BSA’s al op de lijn van de minister. Soms een beetje hoger, maar je moet niet te strak zijn. Een range tussen de 40 en 45 lijkt me redelijk. De UM scoort bovengemiddeld als het gaat om rendement, studenten die switchen en uitvallers. Ik lijk nu misschien een hele positieve rector, maar ik kom vooral heel gemotiveerde studenten tegen.”

Wat betreft het argument van stress: “Ik kan me voorstellen dat een norm van 60 studiepunten stressverhogend werkt, dan mag er niets gebeuren, of je zit eronder.”

Mark Vluggen, directeur van de bacheloropleidingen bij SBE, is niet blij met het plan van de minister. Hij ziet een verlaging van de norm niet zitten. “Die stellen we niet lukraak vast, we evalueren het BSA jaarlijks en kijken naar de consequenties. De norm van 47 betekent dat een student twee van de acht vakken mag missen en dus inclusief herkansingen voor vier tentamens een onvoldoende mag behalen. Wie zijn BSA niet haalt, kan naar de examencommissie waar de student meer dan eens compensatie krijgt vanwege persoonlijke omstandigheden. Ons doel is dat we de juiste student op de juiste opleiding krijgen.” Maar stel dat de minister haar zin krijgt, “dan moet die norm van 40 wel spijkerhard zijn. In de praktijk blijken de normen namelijk zachter door alle compensatieregelingen.” En de stress van studenten? “Die is reëel, maar ook deels zelf veroorzaakt: denk aan bijbaantjes om de gewenste levensstijl inclusief drie of vier keer vakanties per jaar in stand te houden.”

Riki Janssen/HOP

 

Categories:Categorieën:
Tags:
bsa

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)