Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Liefdesdwalingen

Liefdesdwalingen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Het was rustig op mijn werk, dus ik had mijn boek opengeslagen. Narziss en Goldmund van Hermann Hesse. Normaal duik ik niet zo snel in de Duitse jarendertigliteratuur, maar na de opmerking van een vriend (“ik identificeer me zó met de hoofdpersoon, volgens mij ben ik ook zo’n sloerie”) had ik me aan de eerste bladzijde gewaagd – en het boek sindsdien niet meer weggelegd.

“Wat vind je er zo mooi aan?” vroeg een collega nieuwsgierig. Ik liet haar een citaat lezen dat ik met potlood had onderstreept: de moeder van het leven zou men ‘liefde’ kunnen noemen, of anders ‘wellust’, en legde uit dat ik me erg kon vinden in de hartstochtelijke liefdesdwalingen die de hoofdpersoon Goldmund regelmatig ondernam. “Ik kan me zo opwinden over hoe mijn generatie met liefde omgaat”, zei ik, “alles is zo vluchtig, zo kort. Zelfs de meest romantische leeftijdsgenoten kunnen zich niet binden omdat ze bang zijn iets beters mis te lopen”.

Mijn andere collega, een moeder van begin veertig, luisterde mee. Toen ik opbiechtte dat ik zelf ook vaak interesse heb in meerdere mensen tegelijk, begon ze te fronsen. “Goh, in mijn tijd ging dat toch echt anders. Je koos voor één iemand, en als diegene je niet beviel kapte je het af en begon je aan de volgende relatie. Die keuzestress van jullie klinkt verschrikkelijk.”

Ik knikte begripvol, maar voelde me veroordeeld. Ik had toch niet voor deze manier van liefhebben gekozen? Net als Goldmund lijkt menig twintiger wel op pelgrimstocht, langs harten die overwonnen en vervolgens gebroken moeten worden. Elk hart biedt genoeg gezelligheid om de reis een paar dagen te staken, maar daarna gaat het verder, op zoek naar iets beters. Voor Goldmund was dit de ultieme manier van leven. Als passionele landloper vocht hij tegen het geloof en het celibaat. Hij wilde de liefde ervaren en leren delen. Maar wat is precies de motivatie van mijn leeftijdsgenoten? Waar komt die angst om je te binden vandaan?

Enfin, hoe vluchtig ook, liefhebben in alle soorten en maten blijft prachtig, en ik benadrukte dit door mijn collega’s nog één citaat voor te lezen: Had God de mens niet geschapen met al zijn zinnen en zijn driften, met de mogelijkheid om te zondigen, om te genieten en te wanhopen? Misschien was het ook wel moediger om zonden te begaan en de bittere nasleep daarvan op je te nemen, in plaats van terzijde van de wereld met gewassen handen een leven van zuiverheid te leiden…  

Cato Boeschoten

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)