Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Groningse hoogleraar op non-actief, verliest doctorstitel

Groningse hoogleraar op non-actief, verliest doctorstitel

Photographer:Fotograaf: archief

NEDERLAND. De Groningse hoogleraar criminologie Patrick van Calster is per direct op non-actief gezet vanwege plagiaat in zijn proefschrift. De Vrije Universiteit Brussel heeft hem zijn doctorstitel afgenomen.

Vlaming Patrick van Calster promoveerde in 2005 in Brussel. Sinds 2010 werkt hij in Groningen en daarvoor was hij universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden. De RUG gaat “in afstemming met de Universiteit Leiden” de wetenschappelijke integriteit van Van Calster tegen het licht houden.

Rector magnificus Elmer Sterken noemt de beslissing om Van Calster op non-actief te stellen onvermijdelijk. “Het moet inmiddels duidelijk zijn dat wij een zerotolerancebeleid voeren op het punt van wetenschappelijke integriteit”, zegt hij in een persbericht. “Maar we zullen nu eerst een nader onderzoek moeten instellen, voordat we definitieve beslissingen kunnen nemen.”

Het nieuws kwam naar buiten via De Moeial, het studentenblad van de Vrije Universiteit Brussel. In maart nog werd er een neurowetenschapper van de VU Brussel vanwege fraude ontslagen.

Van Calster promoveerde op een proefschrift over criminele organisaties, waarbij hij volgens de RUG-website gebruik maakte van de ‘complexiteitswetenschappen’. Hij maakte deel uit van Europese onderzoeksnetwerken en publiceerde in internationale tijdschriften over “organisatiecriminologie, criminele fenomenen, narrativiteit, politie en cultural studies”.

Eerder deze week trok de Vrije Universiteit op het allerlaatste moment een proefschrift terug - het was al gedrukt -  omdat er slordigheden in zouden staan. Nu blijkt dat zij al jaren een doctorstitel voert op wetenschappelijke publicaties

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)