Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

#ikvaccineer

#ikvaccineer

Medewerkerscolumn

Een beetje beteuterd zat hij voor me, een jochie van net twee met koorts en een dikke wang. Zijn moeder keek me hoopvol aan, maar ik twijfelde vooral. Gelukkig stak mijn oudere collega zijn hoofd om de hoek, en binnen vijf seconden was het duidelijk: “Ah kijk eens, de bof!”

Met het succesvolle rijksvaccinatieprogramma verdwenen veel infectieziekten uit het straatbeeld en uit de spreekkamers. Maar juist in dat succes lijkt tegelijkertijd het gevaar te schuilen. De laatste maanden staan de media vol met discussies over vaccinaties. Helaas komen daar ook kwakzalvers aan het woord, die onder andere claimen dat de vaccinaties juist ziekten veroorzaken.

Het Dunning-Kruger-effect beschrijft het verschijnsel dat mensen die ergens het minst van weten, de expertise missen om dat te beseffen, en ook het besef missen dat anderen die expertise wel hebben. Deze zelfoverschatters vertrouwen voor informatie over vaccinaties meer op glossy’s, Google of vrienden dan op wetenschappers, artsen en het RIVM. Uit onderzoek blijkt dat simpelweg zeggen dat deze mensen ongelijk hebben, niet helpt. De tenenkrommende gesprekken tussen leken en experts bij Pauw of RTL Late Night maken dat wel duidelijk, want: wie weinig weet, heeft een des te sterkere mening.

Maar wat helpt dan wel? Het vertrouwen vergroten in dokters en wetenschap biedt ten eerste enig perspectief. Deze maand startte een kinderarts op Twitter de hashtag #ikvaccineer met de stelling dat geen enkele kinderarts zijn kinderen níet vaccineert. Zij zien de zeldzame - maar vreselijke - complicaties van de infectieziektes waartegen we vaccineren nog steeds. Honderden artsen en anderen volgden zijn voorbeeld.

Ten tweede helpt goede informatie geven ook, zoals op www.deelditnietmetjevrienden.nl over meningokokkenziekte. Het type W daarvan maakte dit jaar al achttien dodelijke slachtoffers, meestal scholieren of studenten. Dat maakt enorme indruk, merk ik aan de dagelijkse vragen in de praktijk. Ik weet daarom zeker dat de aanstaande vaccinatiecampagne een hoge opkomst zal hebben. Als de samenleving het betreffende ziektebeeld nog kent, dan wordt het nut van vaccinatie gelukkig nog herkend.

Laten we zorgen dat het Dunning-Kruger-effect niet besmettelijk wordt, want er bestaat geen vaccinatie tegen.

Jochen Cals is huisarts in Sittard en hoogleraar aan de vakgroep huisartsgeneeskunde

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)