Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Extra bezuiniging van 19,5 miljoen op hoger onderwijs

Extra bezuiniging van 19,5 miljoen op hoger onderwijs

Photographer:Fotograaf: screenshot tv

NEDERLAND. Het hoger onderwijs moet volgend jaar 19,5 miljoen euro extra bezuinigen, blijkt uit de nieuwe Rijksbegroting. “Een klap in het gezicht van studenten en docenten.”

“Studenten worden opnieuw in de kou gezet door het kabinet”, zeggen studentenorganisaties ISO en LSVb in een gezamenlijk persbericht. “De bezuinigingen op het hoger onderwijs worden nog verder opgeschroefd.”

Ook universiteitenvereniging VSNU is boos: “De verdubbeling van de bezuinigingen is een klap in het gezicht van studenten en docenten”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg in een eerste reactie.

Gat

Met de nieuwe bezuiniging wil het ministerie een gat op de begroting dichten. Dat is ontstaan doordat er meer mensen gingen studeren en studenten sneller hun diploma behaalden dan gedacht. Het gat is weliswaar groter, maar er waren ook wat meevallers.

Het hoger onderwijs moest volgens eerdere plannen toch al 22 miljoen euro inleveren. Deze omstreden ‘doelmatigheidskorting’ loopt op tot bijna 44 miljoen euro vanaf 2021, plus nog eens 5,9 miljoen euro op onderzoek.

Het hoger onderwijs zou er eigenlijk meer dan 200 miljoen euro bij krijgen dankzij de opbrengsten van het nieuwe leenstelsel: in 2015 is de basisbeurs afgeschaft en daar zouden universiteiten en hogescholen nu de vruchten van plukken. Dat gebeurt ook wel, maar de nieuwe bezuinigingen gaan ervan af.

Naar voren

Universiteitenvereniging VSNU hoopt dat de overheid de opbrengst van het nieuwe leenstelsel naar voren haalt en nu alvast aan het hoger onderwijs uitgeeft. Dat zou immers geen extra geld kosten, maar wel alvast tot meer middelen voor universiteiten en hogescholen leiden.

Maar studentenorganisatie ISO ziet dat niet zitten. Dat zou een doekje voor het bloeden zijn, vindt ISO-voorzitter Tom van den Brink. “Er moet gewoon meer geld voor het hoger onderwijs komen.”

WOinActie

Protestbeweging WOinActie overweegt acties tijdens tentamenweken nu het kabinet extra bezuinigingen op het hoger onderwijs heeft aangekondigd. Volgende week vragen de actievoerders met openluchtcolleges alvast aandacht voor hun zaak.

De eisen van UvA-hoogleraar Rens Bod, initiatiefnemer van WOinActie waren helder: uiterlijk op Prinsjesdag moesten de 183 miljoen euro aan bezuinigingen op het gehele onderwijs van tafel zijn. Eis nummer twee was een jaarlijkse kapitaalinjectie van 1,15 miljard euro in het wetenschappelijk onderwijs.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)