Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dromen

Dromen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik droomde vannacht dat ik met drie mensen tegelijk trouwde. In een donkere, met bloemenkransen versierde schuur gaf ik het jawoord aan drie individuen, van wie ik me alleen nog het gezicht van één jongen herinner. Hij was klein, mollig en had lang, vettig bruin haar. Eenzelfde witte bloemenkrans sierde zijn volle gezicht. Ofschoon de gelegenheid zeer vrolijk en casual oogde, kon ik tijdens de droom alleen maar denken: “O jee, hoe kom ik hier nu weer vanaf?”

De dag ervoor droomde ik dat mijn middelbare school werd aangevallen door IS-strijders. Een aantal schoolgenoten en ik hadden ons verstopt onder de trap naar de eerste verdieping en wachtten met ingehouden adem tot de gewapende mannen ons zouden vinden. Ik zat tegen de muur met een baby in mijn armen, een gegeven dat in de droom volstrekt logisch leek. Toen gebeurde het: de buitendeur sloeg open, een leger aan mannen kwam binnenrennen en ik werd in mijn borst geschoten. Bloed gutste over mij heen en terwijl ik naar het daglicht staarde verbaasde ik me erover hoe warm de vloeistof aanvoelde op mijn huid. Met bonkend hart werd ik wakker.

De afgelopen drie jaar heb ik nauwelijks zulke intense dromen gehad. Alleen tijdens zomervakanties, wanneer ik echt kon ontspannen, werden mijn dromen gedetailleerder en indringender. Mijn vader heeft hetzelfde, en zo zaten we in de zomerzon van Portugal of Frankrijk de hele ochtend onze nachtelijke avonturen te bespreken. Als mijn studiejaar of zijn werk dan weer begon, stopte het vrijwel direct.

Maar voorlopig studeer ik niet meer en werk ik vier dagen per week. Ondanks de (semi)volle dagen zijn de zomervakantiedromen niet verdwenen. Sterker nog, ik herinner me mijn dromen bijna elke ochtend. Even snel Googlen levert de volgende verklaring op: je droomt veel als je kunt slapen zolang je wilt. Als je zonder wekker mag opstaan, duurt je remslaap langer, wat de kans op dromen verhoogt. Ik werk vaak pas vanaf twee uur ’s middags, dus deze uitleg klopt wel.

Ik vraag me alleen af hoe het in de toekomst zal verlopen. Wat nou als die dromen weer verdwijnen? Het schijnt dat je ze nodig hebt om dagelijkse dingen te verwerken. Maar wat heb je er verder aan? De valse hoop die ze soms bieden kan me gestolen worden. Laatst droomde mijn vader dat hij een superarm had die zich in alle mogelijke bochten kon bewegen. Toen hij wakker werd had hij helaas gewoon weer een frozen shoulder

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)