Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vervolgverhaal: catering gaat op de schop en iedereen mag meedenken

Vervolgverhaal: catering gaat op de schop en iedereen mag meedenken

Photographer:Fotograaf: Observant Roadshow Food for Thought

Al een jaar bezig, en nog een jaar te gaan

MAASTRICHT. Hoe gaat de catering aan de Universiteit Maastricht er in de toekomst uitzien? Komen er overal kleinere en grotere mensa’s, krijgen lokale ondernemers een kans, zijn er straks nog kroketten te koop of wordt het assortiment uitsluitend vegetarisch of zelfs veganistisch; dit soort vragen kwam het afgelopen jaar aan de orde in een serie bijeenkomsten met studenten en medewerkers.

Die bijeenkomsten, Roadshows Food for Thought genoemd, zijn speciaal georganiseerd om deze keer het UM-publiek zelf een stem te geven. Voorheen werd vanuit de universiteit een aantal eisen opgesteld waaraan een cateraar moest voldoen, de zaak werd openbaar aanbesteed en daar rolde dan een langlopend contract met een - meestal groot - cateringbedrijf uit. Albron is er zo een, actief in veel onderwijsinstellingen.  Maar de gewone student of medewerker kwam in dat proces nauwelijks aan bod. Dat moest anders, besloot de (overigens binnenkort vertrekkende) directeur van de facilitaire dienst (FS) Erwin Kuil eind vorig jaar. Ook al omdat de tevredenheid van de klanten over Albron heel lang onder de maat is gebleven; pas toen dat beter werd is besloten het contract met Albron te verlengen tot eind 2020. Maar dan moet er nu al wel nagedacht worden over de periode daarna.

Kuil cum suis besloot de zaken anders aan te pakken: van onderop, overal in de faculteiten en diensten inventariseren wat de wensen zijn, en dan kijken wat daarvan te realiseren is. Bij de roadshows, er zijn er nu acht geweest op verschillende locaties binnen de UM, was de vraagstelling volstrekt open: legt u alle wensen rondom de catering maar op tafel. Een eigen mensa in uw gebouw? Meer gezond aanbod? Goedkopere broodjes? Alleen nog vegetarisch of vega? Met een opkomst van zo’n dertig deelnemers per keer, half om half studenten en medewerkers, is de inventarisatie nog niet ten einde, zegt contractmanager Mark Anneveldt. In oktober starten korte inloopbijeenkomsten waar iedere UM’er welkom is om samen met medewerkers van de ‘projectgroep eten en drinken’ dieper op de wensen in te gaan. De eerste is op 8 oktober in de binnenstads-UB. ‘Trechteren’, noemt Anneveldt dat. Want als er straks alleen nog duurzaam geproduceerd en gezond voedsel in de aanbieding is, of alleen nog maar topkwaliteit koffie, dan zou het wel eens duurder kunnen worden. Wilt u dat?

De vraag is ook of alles mogelijk is. Nee, zegt Anneveldt, er zijn altijd restricties. Er is veel wetgeving rondom voedsel, er zijn allicht financiële beperkingen. Anneveldt: “Het hangt van het beleid van de UM af. Is men bereid er geld bij te leggen, zoals in Duitsland waar op de universiteiten de maaltijden zwaar gesubsidieerd worden? Dat geld gaat dan niet naar onderwijs en onderzoek. Moet het resultaat break even zijn, moeten we er geld mee verdienen? Dat laatste is nu het geval.”

Dus niet alles ligt open? Nee, subsidies à la de Duitsers zitten er niet in, denkt hij. En ook niet dat er in ieder gebouw een mensa zal komen. Een andere wens die regelmatig geuit werd: meer lokale kleine ondernemers die het publiek met een gevarieerd aanbod kunnen bedienen. Want niet elke faculteit heeft dezelfde voorkeuren. “Dat is zeker mogelijk”, zegt Anneveldt, “bij de Universiteit van Amsterdam doen ze het zo. Om dat een beetje te stroomlijnen en niet tig contracten af te moeten sluiten zou daar een paraplu in de vorm van een ‘managing agent’ boven moeten hangen. Dat kan een Albron zijn, dat kan de universiteit ook zelf doen.”

Kleine ondernemers maken sowieso meer kans sinds er een nieuwe aanbestedingswet is die de grote jongens minder bevoordeelt. En wellicht is het mogelijk helemaal onder een openbare aanbesteding uit te komen door, zoals FS-directeur Kuil recent in de begeleidende stuurgroep van dit project speculeerde, ruimtes voor ondernemers gratis aan te bieden en daarbij zelf de ondernemer te kiezen.

Een ding is duidelijk, de race is nog lang niet gelopen. De projectgroep bezoekt de komende maanden instellingen en bedrijven in binnen- en buitenland om te bekijken hoe men de zaken daar organiseert. Je hoeft immers niet twee keer het wiel uit te vinden, en er is nog een jaar de tijd voor een eventuele aanbesteding de deur uit moet.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)