Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onmisbaar voor volleybalclub Fyrfad: Twan Schmitz

Onmisbaar voor volleybalclub Fyrfad: Twan Schmitz

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Zege(n) voor de club

Hoeveel weegt een volleybal, wil de verslaggever weten. Van deze ‘onmisbare sporter’ mogen we toch ook wel wat theoretische kennis verwachten? “Uh”, klinkt het uit de mond van Twan Schmitz (22), aanvoerder en middenman van de Heren 1 en student gezondheidswetenschappen. Teamgenoot Siem Verkoijen gokt 700 gram. Fout. 270 gram. Volgende vraag: Hoeveel spelers staan er in het veld? “Zes spelers aan één kant van het net”, zegt Schmitz zelfverzekerd. En wat zijn de afmetingen van het veld? “18 bij negen.” De hoogte van het net? “2.43 meter.”

Deze Limburger proefde aan de sport toen hij nog op de basisschool zat. “Ik ging met een vriend mee naar een training in mijn dorp Heythuysen. Ik ben gebleven.” Volgens kompaan Jeroen Loopstra moet een volleybalspeler al bijna op z’n achtste met het spel zijn begonnen, wil hij tot de besten uitgroeien. Twan Schmitz kent het spel en de foefjes, hij heeft de techniek en het inzicht en blokkeert sterk, benadrukken zijn clubgenoten. Schmitz: “Inzicht is de basis. Dat je op het goede moment op de goede plaats staat, de bal op je armen laat stuiteren en dan ook nog eens bepaalt waar die naartoe gaat.”

“Hij speelt echt competitie, de anderen proberen het een beetje”, grinnikt Verkoijen. Verder: hij is er altijd, heeft een goede mentaliteit. “Je moet een goede reden hebben om niet te komen,” klinkt het. De verjaardag van het zusje of de tante telt niet. Maar niet alleen in het spel is hij onmisbaar. “Hij heeft bestuurswerk gedaan, zit praktisch in elke commissie en traint het tweede herenteam.”

Schmitz oogt bescheiden, rustig. “Easy going, maar hij regelt de shit als het moet”, zegt Loopstra. Schmitz blijkt te vertoeven tussen opgewonden standjes in het veld.  Een nuchtere aanvoerder is van groot belang. “Als hij zegt: ‘Mond houden’, nemen we dat meestal wel van hem aan.”

Nog even Schmitzs lengte. De mannen van het Nederlands nationaal team zijn – hier en daar een uitzondering – tussen de 1.95 en 2.05 meter. “Ik ben met mijn 1.90 meter niet de grootste van ons team”, zegt Schmitz. “Het is handig als je lang bent, maar het hoeft niet.”

Deze ‘zegen’ heeft een druk bestaan. Hij loopt namelijk ook nog marathons. Is er tijd voor een liefde? “Tijd wel, liefde niet”, lacht het gezelschap. “Bij Fyrfad is de verhouding ongeveer één man op vijf vrouwen, dus het zou moeten lukken.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)