Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Talenkennis niet op niveau? Dan op cursus om het op te krikken

Talenkennis niet op niveau? Dan op cursus om het op te krikken

Photographer:Fotograaf: Pixabay

UM Taalbeleid

MAASTRICHT. De talenkennis van het wetenschappelijk en ondersteunend personeel wordt de komende maanden in kaart gebracht. Wie niet beschikt over de vereiste Engelse en/of Nederlandse taalvaardigheid moet aan de bak.

In 2021, zo meldt de nota UM Taalbeleid 2018-2021 die onlangs in de universiteitsraadscommissie Strategie werd besproken, moet een wetenschappelijk medewerker de taal waarin hij of zij lesgeeft goed onder de knie hebben (C1-niveau: bijna native speaker). Het ondersteunend personeel dat in een tweetalige omgeving werkt, moet zowel het Nederlands als het Engels redelijk vlot kunnen spreken (minimaal op B1-niveau, afhankelijk van de functie kan het hoger zijn).

Wie niet het gewenste niveau heeft, kan dit op kosten van de afdeling bijspijkeren. Hiervoor krijgt men drie jaar de tijd. Bij de faculteit Health Medicine and Life sciences is de talenkennis van de medewerkers al in 2017 in kaart gebracht. Die faculteit heeft als voorbeeld gediend, vertelde collegevoorzitter Martin Paul aan de commissie. “We willen dat nu UM-breed invoeren zodat we in 2021 op één lijn zitten.”

Wie daarna nog niet aan de eisen voldoet mag (WP) alleen nog lesgeven in de taal die men wel goed beheerst, of (OBP) wordt overgeplaatst naar een functie waar het gebrek aan taalvaardigheid geen punt is.

Nederlands leren

Buitenlandse medewerkers worden aangemoedigd om minimaal B1 in het Nederlands te halen.  In vacatures staan voortaan standaard de taaleisen.

Buitenlandse studenten krijgen naast de al bestaande gratis Nederlandse cursussen, de kans om -eveneens gratis - hun Duits en Frans te verbeteren.  Dit is voor de groep die een carrière op de Duitstalige of Franstalige arbeidsmarkt ambieert, al een aardig woordje spreekt, maar het niveau verder wil opkrikken. Verder komt er een gratis cursus Nederlands professioneel schriftelijk communiceren voor alle Nederlandstalige bachelor- en masterstudenten die in het Engels studeren, maar in Nederland willen gaan werken. Ook gaat de UM bekijken of er behoefte is aan cursussen in andere talen, dit met het oog op het vergroten van de carrièremogelijkheden.  

Duur

Goed plan, vond de U-raadscommissie, maar moet er ook niet gekeken worden naar de prijs van de Talencentrum-cursussen, die is immers hoog. Paul: “Laten we eerst kijken welke talen we nodig hebben. En als we dit een belangrijk punt vinden, kunnen we het meenemen in de discussie over de kwaliteitsafspraken (besteding van geld dat vrijkomt door afschaffing basisbeurs, red.).”

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)