Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik ben niet goed met de vrouwtjes, geen casanova”

“Ik ben niet goed met de vrouwtjes, geen casanova”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Rik van Mierlo (Breda, 1999)/ tweedejaars geneeskunde en afgelopen jaar wedstrijdroeier bij Saurus/ vrijgezel/ woont in Maastricht

Mijn ochtendritueel: Dat houd ik kort; ik wil zo lang mogelijk slapen. Dat is voor iedereen beter, want ik heb een ontzettend ochtendhumeur. Ik begin elke dag met koffie, zonder ben ik niet op gang te krijgen. Ook het ontbijt sla ik nooit over. Als we een krant in huis hebben blader ik die nog even snel door en dan ga ik naar de uni.

Wat eet je het meeste? Op het moment eet ik gezond. Vorig jaar was ik wedstrijdroeier bij Saurus. Toen moest ik goed op mijn voeding letten en dat zit er nog een beetje in. Ik kook bijna elke dag, vooral groenten. Ik probeer wat minder vlees te eten. Peulvruchten zijn goede vleesvervangers; niet duur en veel proteïnen. Maar als ik met de mannen eet, kom ik meestal niet onder vlees uit. Op kroegavonden gaat het soms ‘mis’, dan haal ik ’s nachts nog een kapsalon of een pizza. Als je in de wedstrijdgroep zit, mag je niets drinken. Daar heb ik me ook aan gehouden, voor mezelf, maar ook voor het team. Ik heb zelfs in een restaurant eens getwijfeld of ik de tiramisu wel mocht eten.

De ideale vakantie. Ik hou van bergen, maakt niet uit waar. Vroeger vond ik het verschrikkelijk. Ik moest altijd mee met mijn ouders wandelen of een huttentocht maken. Dan was ik de hele weg aan het zeuren, maar nu vind ik het te gek. De natuur, de uitzichten, het idee dat je er niet met de auto kunt komen, slapen in eenvoudige hutten: geweldig. Dit jaar ben ik met mijn ouders 3,5 week in de Verenigde Staten geweest, maar volgend jaar wil ik weer een huttentocht maken.

Je mag één wens doen: Dat ik mijn studie afrond zonder enig oponthoud. Ik denk daar vaak over na. Ik weet niet zo goed wat ik anders moet wensen. Geneeskunde is zes jaar, daarna nog specialiseren. Dan ben ik zo oud, flinke studieschuld, en vind ik wel meteen een baan? Die stress overslaan, zou veel schelen. Het eerste jaar is goed gegaan, ook al heb ik door het roeien veel colleges gemist. Dan voel ik me wel schuldig, maar tot nu toe heb ik het nog makkelijk gered.

Heb je wel eens iemand ontvriend? Ja. Vorig jaar roeide ik in een acht, het grootste nummer. Met zeven andere jongens trainde ik bijna elke dag. Halverwege het jaar, vanuit het niets, zei een van hen dat hij ermee ging stoppen. Het ging niet goed op de uni. Hij heeft nooit met ons hierover gepraat. Dat vind ik niet kunnen voor iemand met wie je close bent. Dan valt de acht dus uit elkaar. Ik ben toen na een selectie met drie anderen in een vier gaan roeien. Heel lullig voor de drie die erbuiten vallen. Met de vier hebben we twee keer gewonnen, super goed seizoen. Maar als ik moest kiezen had ik liever niet gewonnen en met de acht het seizoen afgemaakt. Ik verwijt het hem omdat het helemaal vanuit het niets kwam. Hij heeft ook nooit sorry gezegd. 

Ergste miskoop. Dat vind ik lastig om toe te geven. Ik ben fan van petten. Ik heb er een stuk of twintig. Sommigen zijn best wel duur, tot veertig euro, en verdwijnen na een keer dragen in de kast. Een beetje zonde. Ik ben impulsief met dingen kopen. Als ik in mijn hoofd heb goedgepraat dat ik het kan betalen, moet ik het hebben.

Ontgroeningen zijn… Heel erg belangrijk. Voordat ik eraan begon, zou ik dit nooit hebben gezegd, maar achteraf vind ik het zo waardevol. Je gaat allemaal door hetzelfde heen. Je krijgt daardoor iets met elkaar. De gasten van mijn groep zie ik nog bijna elke dag. Er zitten vrienden voor het leven bij. Het is een paar dagen afzien, maar je krijgt er zo veel voor terug. Ik ben er fan van.

Je mag één ding veranderen aan je uiterlijk. Ik ben geen fotomodel, maar ik ben eigenlijk best wel tevreden. Voor het roeien zou het beter zijn als ik ietsje kleiner was. Ik roei bij de lichtgewichten en ben 1,90m; 1,85m zou perfect zijn. Dan is er meer plek voor spiermassa. Maar dat is vanuit een roeiperspectief; daarbuiten vind ik 1,90m chiller.

Belangrijkste eigenschap van een vrouw. Dat ze sportief is. Niet omdat ze dan helemaal in shape is, maar ik heb zo’n ontzettende passie voor sport; ik vind het heel belangrijk dat ik dat kan delen. Ik ben niet goed met de vrouwtjes, geen casanova. Als wedstrijdroeier heb je daar niet zo veel tijd voor. Binnen de vereniging hebben we wel een beetje aanzien, maar dat is niet alles. Ze staan niet voor me in de rij. De activiteiten die handig zijn voor de contacten, kroegavonden enzo, mis ik meestal. Ik train vijf tot acht keer per week, dus ik ga op tijd naar bed.

Mijn kleding koop ik bij… Ik koop mijn kleding het liefst online. Dat is gemakkelijker, puur luiheid. Alle modellen en kleuren simpel van achter je computer. Vaak is het ook nog goedkoper online, ik zoek meestal op sale. Soms moet je even wachten tot je bestelling er is, maar dat is voor mij geen probleem. Mooie merkkleding vind ik tot op zekere hoogte belangrijk. Naar een feestje wil ik wel graag iets speciaals aan, maar als ik naar de uni ga is H&M ook prima. Goede sportkleren vind ik heel belangrijk. Ik heb echt heel veel roeipakjes, een beetje overdreven. Een volledige wedstrijdoutfit – inclusief thermokleding, jack en sokken – kost al snel een paar honderd euro, maar ik geef het er meer dan graag aan uit.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)