Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gerechtelijke dwaling die de UM al eerder ontdekte

Gerechtelijke dwaling die de UM al eerder ontdekte

Villamoord in Arnhem

MAASTRICHT. Negen veroordeelden in de Arnhemse villamoord hebben wellicht jarenlang onschuldig in de cel gezeten. Dat werd vorige week duidelijk na een rapport van de Adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS). Jaren geleden kwamen Maastrichtse studenten en een docent ook al tot die conclusie tijdens het onderzoeksproject Gerede Twijfel.

De juridische commissie ACAS, met daarin de Maastrichtse hoogleraar Harald Merckelbach als vicevoorzitter, heeft haar twijfels over de bekentenissen van twee mannen in de zaak die draait om een roofmoord in 1998. Die bekentenissen zijn waarschijnlijk vals. De politie heeft grote druk uitgeoefend op de verdachten, blijkt uit de video-opnamen van de verhoren. De rechercheurs dreigen bijvoorbeeld met het afhakken van vingers.
Dat het bewijs rammelde en de zaak alleen berust op valse bekentenissen, werd ook toenmalig universitair docent Han Israëls en studenten van de Universiteit Maastricht duidelijk tijdens het onderzoeksproject Gerede Twijfel. In dit project worden strafzaken onderzocht van onherroepelijk veroordeelden waarin mogelijk ‘gedwaald’ is. De Arnhemse villamoord, waarbij een 63-jarige vrouw werd doodgeschoten tijdens een inbraak, kwam bij de UM terecht via een van de veroordeelden die zegt onschuldig te zijn, Nevzat Altay.
Voor hun onderzoek analyseerden de Maastrichtse onderzoekers onder meer 160 videobanden met verdachtenverhoren. Daaruit kwam het boek De Arnhemse Villamoord voort in januari 2014. Al snel werd deze publicatie door de uitgever uit de handel genomen vanwege kritiek op de laatste pagina’s waarin Israëls twijfelt aan de geloofwaardigheid van het verhaal van de belangrijkste getuige: een destijds 33-jarige bezoekster. Zij was die bewuste avond van de moord een jas komen ophalen bij haar vriendin, de bewoonster van de villa, en werd geraakt tijdens de schietpartij.
Israëls suggereerde dat ze zelf dader of mededader kan zijn en vroeg zich af wat haar motief zou kunnen zijn geweest. De ‘bezoekster’ spande daarop een rechtszaak aan tegen Israëls. De rechter besloot dat Israëls een grens is overgegaan; zijn uitlatingen waren niet of onvoldoende onderbouwd met feiten. Daarvoor moest hij 17.500 euro schadevergoeding betalen.
Inmiddels is Israëls al geruime tijd met pensioen.
Dat de ACAS nu nieuw onderzoek adviseert, betekent niet dat er ook een streep wordt getrokken door de definitieve veroordeling. Daarvoor zal eerst een herziening (met nieuw belastend bewijs) moeten worden ingediend bij de Hoge Raad.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)