Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“We zijn niet echt een fit clubje”

“We zijn niet echt een fit clubje”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Shaquille, zou jij voorzitter kunnen zijn van een dispuut als Nondejuke?

Wijngaarde: “Nee, dat past niet bij mij, bij mijn visie. Ik wil liever ergens naartoe werken, ISN heeft een doel: dat de buitenlandse studenten, zowel de exchange als de reguliere internationals, zich hier thuis voelen, a home away from home noemen we dat. Voor die nieuwe studenten blijft het spannend, je reist alleen, komt in een nieuw land, met een taal die je niet spreekt, dan is opvang belangrijk. En we geven geld aan goede doelen, dat verdienen we bijvoorbeeld door van vertrekkende studenten dingen als waterkokers en haardrogers te vragen, die we dan voor een goeie prijs verkopen. Het motto is: stop the dump.”

Kara wil wat meer weten over ISN, Wijngaarde legt uit dat ze eigenlijk deel uitmaken van het internationale Erasmus Student Network, dat ze van tijd tot tijd nationaal en internationaal overleggen, ideeën uitwisselen, beslissen over nieuw op te richten secties.

En jij Sami, omgekeerd?

Kara: “Pff, ik ben voorzitter van een dispuut, hij van een hele vereniging! Al die sores, bij ons is het totaal het tegenovergestelde. Voor ons geldt dat we vooral borrelen en plezier hebben, even weg zijn van de studie.”

Wijngaarde: “Moet kunnen toch? Gaan jullie ook samen sporten?”

Kara: “Sommigen wel. Maar we zijn niet echt een fit clubje, ik doe zelf thuis wat, push-ups en sit-ups, dat soort dingen.”

Ook Wijngaarde sport minder dan hij zou willen, “mijn buik wordt een beetje slap”. Thuis in Curaçao deed hij af en toe aan zeilen en roeien, op zee. Kara is van het voetballen, hij speelde - geboren en getogen in Maastricht - hoofdzakelijk bij Jekerdal. Stelde dat iets voor?

Kara: “Ik was vroeger best wel dik, dus ik had geen loopvermogen.” Hij legt uit: met zijn 1.65 meter woog hij 80 kilo, “ik was echt een bolletje.” Nu zit hij al vier jaar op 60 kilo.

Kara: “Het probleem was dat ik heel veel frisdrank dronk, vooral Icetea. Nu alleen nog maar water. Of verse jus.”

Water? De reputatie van Nondejuke is…

Kara: “…een flink zuipdispuut, ja.”

Wijngaarde: “Is dat ook zo?”

Kara: “Ja, dat is waar.” (En het was een dispuut van vechtjassen. Dat is veranderd, doen ze niet meer. Kara zou met zijn postuur ook weinig kans maken, erkent hij grinnikend.)

“Maar ik drink dus niet.”

De voorzitter van een zuipdispuut drinkt niet?

Kara: “Toen ik lid werd heb ik het verteld. Waarom niet?, vroegen ze. Ik ben moslim, zei ik. Ik drink niet, rook niet, gebruik geen drugs, eet geen varkensvlees. Ik ben gelovig, niet streng, maar hier houd ik me aan.  En ik heb het er naar mijn zin, we zijn vrienden voor het leven, als de anderen op de vaste borrelavond dronken zijn, dat vind ik wel lachen, hoe ze strompelen en onzin uitkramen.”

Bij Tragos wordt hij niet afgezeken als hij aan de bar staat. “Nee, er is wel respect voor. Je moet op zo’n vereniging laten zien waar je voor staat, je moet ervoor uitkomen. En het zeker niet aan anderen opdringen.”

Wijngaarde kijkt begripvol bij dit exposé. Is hij misschien ook gelovig?

Wijngaarde: “Ja, gewoon katholiek. Ik bid dagelijks, mijn ouders zijn heel religieus, die hebben een soort gebedsgroep.”

Kara: “Is goed om te horen. Dit vind ik mooi. Veel katholieke jongens doen er niks meer mee. Religie vind ik een mooi iets.”

Voor hun voorzitterschap maakt hun geloof niet veel uit, zeggen beiden.

Kara’s vader is Turks, zijn moeder Nederlands. Als het even over voetbal gaat wil Wijngaarde weten voor wie hij supportert.

Kara: “Galatasaray.”

En wie steun je bij Nederland-Turkije?

Kara lacht: “Wat denk je? Inderdaad, Turkije. Dat is waarmee je bent opgevoed van vaders kant, je hebt toch een bepaalde trots.”

Nee, hij wordt als moslim niet door zijn vrienden aangesproken als er weer eens een terroristische aanslag in naam van de islam is gepleegd. “Daar zit ook helemaal geen islam achter bij die mensen, ze zijn niet goed in hun hoofd. In de familie hebben we het er wel over. Neem Charlie Hebdo; die aanslag was fout, en je mag grapjes maken, maar niet opzettelijk beledigen. Over Mohammed maak je geen grapjes.”

Ze halen iedereen over de hekel, ook de paus.

Kara: “Daar sta ik ook niet achter.”

Wijngaarde: “Het is een kwestie van respect. Mensen geloven in dingen…., aan de andere kant is er de vrijheid van meningsuiting, maar als je die gebruikt om mensen te kwetsen…”

Kara: “…dan verlies je je recht.”

Discussiëren ze bij ISN, dat 50-50 uit Nederlanders en internationals bestaat, over dit soort dingen?

Wijngaarde: “Wij doen geen debatavonden, maar het zou een leuk idee zijn, denk ik.”

 

 

 

Shaquille Wijngaarde (24),

Masterstudent Finance na hbo bedrijfseconomie, is voorzitter van ISN

Aantal actieve leden: 56

Borrelen: “In ons eigen gebouw, de Atlas, bij het Guesthouse”

Betekenis ‘ISN’: “International Student Network”

 

Sami Kara (20),

2e jaars bachelor Nederlands recht, is voorzitter van Maastrichts Herendispuut Nondejuke (Tragos)

Aantal actieve leden: 12

Borrelen:  bij Tragos

Betekenis ‘Nondejuke’: “Limburgs voor vlinderdas”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)