Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Portret van een gekweld modegenie

Portret van een gekweld modegenie

Documentaire: McQueen

Het verhaal: De in een arbeiderswijk in Londen opgegroeide Alexander McQueen leek voorbestemd tot een leven als loodgieter of taxichauffeur, maar groeide uit tot een wereldberoemde couturier. Het enfant terrible van de modewereld tekende voor theatrale modeshows met titels als Highland Rape, waarbij hij modellen de catwalk opstuurde die oogden alsof ze net verkracht waren; de make-up gehavend, de kleren van het lijf gescheurd. Beschuldigingen van misogynie volgden, maar McQueen maakte desondanks pijlsnel carrière en was op 27-jarige leeftijd al hoofdontwerper bij Givenchy. De tweespalt tussen zijn eenvoudige komaf en de wereldroem die volgde, was slechts een van de vele worstelingen in zijn tragische leven.

Dit verhaal gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

- Deze recensie dient te beginnen met een bekentenis: ik had voor het zien van deze documentaire geen flauw benul wie Alexander McQueen was. Mijn garderobe bestond jarenlang uit een collectie identieke zwarte HEMA T-shirts. Het is maar om te zeggen dat mode mij niet echt interesseert, maar McQueen bewijst dat een goede documentaire ook kan boeien als het thema je koud laat.

- Het ‘van arm naar rijk’ parcours kennen we uit talloze films, maar wordt hier met bijzonder veel sjeu opgediend. Er zijn amusante anekdotes over de jonge Alexander die zijn WW-uitkering gebruikt om stoffen te kunnen kopen. Over zijn moeder die zelfgemaakte worstenbroodjes aan de mannequins serveert. En over een model dat de opdracht kreeg haar schaamhaar in het gezicht van Anna Wintour (de gevreesde hoofdredacteur van Vogue) te steken.

- In 1996 verraste McQueen vriend en vijand door als hoofdontwerper naar Givenchy te vertrekken, een bekakt bedrijf dat in alles de antithese was van zijn kijk op mode. Givenchy maakte van McQueen een miljonair, maar de toon van de documentaire wordt vanaf dat moment steeds grimmiger en het wordt duidelijk dat dit sprookje op een macaber en triest einde afstevent.

- Is mode kunst? Deze documentaire neemt iedere twijfel daarover weg: Alexander McQueen was een groot kunstenaar die op de catwalk zijn demonen uitdreef en die naald en draad hanteerde zoals een beeldhouwer steen en beitel.

Toch nog iets te zeuren.

- De soundtrack van Michael Nyman is prachtig, maar ook wel erg nadrukkelijk aanwezig.

Het salomonsoordeel: Een knap opgebouwde en zeer aangrijpende must-see documentaire over de Lars von Trier van de modewereld; een intelligente provocateur die zo getalenteerd was dat hij zelfs met een rol aluminiumfolie een mooie jurk kon maken.

Mark Vluggen

NB: McQueen is de openingsfilm van Docfest (www.docfest.eu), het documentairefestival dat van 28-30 september op verschillende locaties in het Sphinx-kwartier wordt gehouden. Vanaf 1 oktober is de film in Lumière Cinema te zien.

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)