Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Oei, ik kom niet meer overeind”

“Oei, ik kom niet meer overeind”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Juristen gooien armen en benen los

‘En bedankt’, lijkt menigeen te denken als een jongeman op zijn scooter springt en wegrijdt van het parkeerterrein achter de Lenculenstraat. Uitlaatgassen verspreiden zich over het tiental dat rekt en strekt tijdens de wekelijkse sessie Health & Fitness. “Adem in, wilde ik net zeggen, maar doe dat maar niet”, lacht de instructrice van UM-Sport. Ze wuiven de lucht weg, grinnikend – de scooterjongeman is een bekende, van hem kunnen ze het hebben.
Sinds het begin van het academisch jaar organiseert de rechtenfaculteit voor haar personeel op dinsdag- en donderdagmiddag een sportkwartiertje in de buitenlucht. Dit onder de noemer Vitality at Law waarmee drie initiatiefnemers van rechten de Faculty Innovation Challenge 2018 hebben gewonnen. Het faculteitsbestuur gaf enkele maanden geleden het startschot voor deze challenge. Zes ideeën werden er ingezonden. Twee projecten wonnen, waaronder de 15-minuten work-out.

Het herfstzonnetje schijnt deze dinsdagmiddag; menig deelnemer legt haar (vrouwen zijn in de meerderheid) jas al na vijf minuten aan de kant. “Probeer je tenen te raken”, roept de instructrice. “Oei, ik kom niet meer overeind”, klinkt het dan. Gegiechel. Schouders omhoog en omlaag, polsen draaien, hoofd los maken, squad.
De Health & Fitness Express toert al een paar jaar langs verschillende afdelingen van de Universiteit Maastricht. Er is zelfs onderzoek gedaan naar de effecten ervan. De belangrijkste conclusies: een aangename onderbreking van het werk waarvan je zowel fysiek als geestelijk opfrist, goed voor het onderlinge contact met collega’s en een stimulans tot meer beweging.

Inmiddels gaan ook bij het personeel van het MUMC de armen in de lucht. Volgens Netty Bekkers van UM-Sport was de pilot in het ziekenhuis afgelopen voorjaar “succesvol”. En volgen er daarom, net als aan de universiteit, vanaf 1 oktober nieuwe najaarsessies. Er zullen ongeveer 55 groepen (MUMC en UM samen) starten.  
Overigens zijn de instructeurs van het bewegingskwartiertje niet allemaal professionals. Ook studenten van verschillende opleidingen bij de faculteit Health, Medicine and Life sciences staan vanaf nu, na een korte training, voor een groep. Bekkers: “Voor studenten een goede leerschool.”

Health & Fitness Express: instructeurs van UM Sport doen een kwartier lang een aantal ontspannende en versterkende oefeningen op de eigen werkplek. Omkleden is niet nodig, wel een groep van 3 tot 10 collega’s. Voor de medewerkers zijn er geen kosten aan verbonden. Informatie:  health_fitness@maastrichtuniversity.nl

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)