Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: ap(p)en op de fiets

Splinters: ap(p)en op de fiets

Ap(p)en op de fiets

“Niet meer Appen op de fiets, mag je dan nog wel de boodschappentas van de Appie vasthouden tijdens het fietsen?” luidt een grappige tweet. Jan Roos (oud-journalist Geen Stijl, voormalig leider van de politieke partij VoorNederland) uit zijn frustratie op het sociaal medium: “Ik word dol van die betutteling van de overheid. We mogen helemaal niks van die gasten. Geen bier drinken, niet roken, niet appen.”
Het nieuws dat fietsers vanaf 1 juli 2019 geen smartphone meer mogen gebruiken in het verkeer, leidde tot allerlei reacties in de media: hoe denkt de politie dit te handhaven? Hoe hoog wordt de boete? Mag er alsjeblieft ook een verbod op oordopjes? En waarom pas in juli en niet nu al? “Ik ben rigoureus wat dit betreft: appen op de fiets; op de bon! Geen licht op je fiets; op de bon. Geen voorrang geven bij zebrapaden; op de bon. Helemaal klaar met die apen op fietsen”, klinkt het op Twitter.
Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft afgelopen dinsdag een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd. Voor automobilisten is het al langer verboden om achter het stuur te bellen of te appen, maar nu wordt bellen op de fiets dus ook als een gevaar beschouwd. Bovendien geldt het verbod niet alleen voor de mobiele telefoon, maar ook om alle elektronische apparaten zoals een laptop en tablet (voor automobilisten dan, want de eerste fietser met een laptop voor zich moeten we nog vinden). Uit onderzoek blijkt dat de kans op een ongeval verdubbelt met een mobieltje in de hand. Tip van een twitteraar: “Appen op de fiets wordt vanaf 1 juli 2019 verboden, dus als je nog iets wilt appen, moet je het nu doen.”

Tutu’s en wetenschap

Balletjuf en hoogleraar. Waarom niet? Maaike Cima combineert beide werelden. Bij menig Maastrichtse psycholoog zal bij haar naam nog een belletje gaan rinkelen: ze studeerde in 2000 af aan de Universiteit Maastricht en verdedigde hier drie jaar later haar proefschrift over de simulatie van psychiatrische symptomen. Inmiddels is ze moeder van zes kinderen en hoogleraar forensische orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Vox, het zusterblad van Observant in Nijmegen, interviewde haar van de zomer over haar uit de hand gelopen hobby: haar balletschool Cimarelle. Deze bevindt zich in het centrum van Vaals. Een aantal dagen per week geeft ze er zelf les. “Och, eens in de zo veel tijd heb ik stress over de was die nu langer blijft liggen,” zegt ze tegen de Vox-journalist. “Maar ik voel me veel meer in balans dan eerst.” Goed om te weten: Cima ging na de middelbare school naar de Tilburgse balletacademie. Maar uiteindelijk koos ze toch voor de wetenschap. De drang om te dansen bleef. Dus kwam er een balletschool waarbij ze zelf de touwtjes in handen heeft. “In de wetenschap krijg je zelden een dikke pluim. Veel vaker ontvang je negatieve feedback. Van reviewers die vinden dat je van alles moet aanpassen aan je artikel, of van een subsidieverstrekker die jouw voorstel onvoldoende onderbouwd vindt, of te weinig innovatief (…). Nu heb ik iets waar niemand iets over te zeggen heeft, behalve ik: heerlijk.”

Vrije studiekeuze

Het is nauwelijks te geloven, maar uitgerekend de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie opperde tijdens de Algemene Beschouwingen om de vrije studiekeuze in te perken. De opmerkingen van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, stierven weg in het overige politieke gekletter, maar niettemin stelde de liberale voorman: “We moeten radicaler kiezen voor de beroepen van de toekomst.” Hij beseft de explosieve lading van zijn woorden en noemt de vrijheid om te studeren wat je wilt, “een groot goed”. Maar toch: het heeft “niet zo veel zin” om een opleiding te volgen waar je geen werk mee vindt. “Of om vaardigheden aan te leren waar je nog maar tien jaar mee vooruit kan in plaats van vaardigheden waar we naar verwachting nog decennia mee vooruit kunnen.” Zonder het met zoveel woorden te zeggen suggereerde hij dus dat sommige opleidingen duurder moeten worden en andere goedkoper. Misschien moet iemand Dijkhoff vertellen dat verreweg de meeste studenten een baan vinden die weinig met de studie te maken heeft.

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)