Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ook in Maastricht komt het WO in actie

Ook in Maastricht komt het WO in actie

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. “Heel zorgwekkend”, noemt socioloog en antropoloog Wiebe Nauta de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Daarom geven hij en filosoof René Gabriels dinsdagmiddag college op de trappen van het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, in het kader van WOinActie. Overal in het land nemen docenten deze week hun studenten mee naar buiten – dit om de overvolle collegezalen en de daarmee stijgende werkdruk te symboliseren. Vooral in Amsterdam komen mensen in actie.

Nauta, een rood vierkantje – het symbool van WOinActie – op de trui gespeld, legt de studenten en een paar sympathiserende Maastrichtenaren die ook zijn gekomen, eerst uit waarom het hoger onderwijs in actie is. “Sinds 2000 is het aantal studenten met 68 procent gestegen, terwijl de rijksbijdrage per student met 25 procent is gedaald.” Om de bijdrage weer op het niveau van achttien jaar geleden te krijgen, is jaarlijks 1,15 miljard euro nodig. Het kabinet kondigde op Prinsjesdag juist aan 19,5 miljoen euro extra te bezuinigen. Minister Van Engelshoven van Onderwijs schreef maandag wel aan de Tweede Kamer dat universiteiten en hogescholen de miljoenen uit het leenstelsel wat haar betreft eerder kunnen krijgen, mits ze goede redenen hebben.

“Ik snap niet dat één van de rijkste landen van de wereld jaar in jaar uit minder in het hoger onderwijs investeert”, zegt Nauta. “We zijn het achterblijvertje van Europa geworden. Terwijl het zo belangrijk is dat we jongeren leren kritisch na te denken. De structurele overbelasting van docenten komt het onderwijs niet ten goede.” De suggestie van sommige politici om Nederlands geld alleen aan Nederlandse studenten te besteden, daarvoor heeft Nauta geen goed woord over. “We zouden juist meer buitenlandse studenten moeten binnenhalen, vooral uit ontwikkelingslanden. Het creëert zoveel begrip voor elkaars cultuur.”

Tijdens het college van dinsdag in Maastricht tonen UM-studenten verbonden aan de Nieuwe Universiteit, de actiegroep die strijdt voor meer transparantie en minder rendementsdenken in het hoger onderwijs, zich sympathiek met de actie. Zij zullen vrijdag om 12.00 uur, als in Amsterdam de Mars voor Onderwijs begint, een eigen bijeenkomst organiseren bij de Universiteitsbibliotheek Binnenstad.

Nauta vraagt zich ondertussen af hoe WOinActie verder zal gaan. “Dit was een leuk speels begin, maar wanneer beginnen de echte acties? Het lijkt mij helemaal niet verkeerd om een dag het werk neer te leggen of alleen openbare colleges in het park te geven.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)