Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Exploitatie Kaleido komt in handen nieuwe internationale studentenvereniging

Exploitatie Kaleido komt in handen nieuwe internationale studentenvereniging

Photographer:Fotograaf: Martijn Weyenberg

MAASTRICHT. Het is eindelijk duidelijk wie bij internationale studentenclub Kaleido de kar gaat trekken. Er komt een stichting met twee vaste medewerkers en daaronder komt een vereniging voor het dagelijks bestuur. De rol van de Universiteit Maastricht in de club is nog onduidelijk.

Het idee voor Kaleido komt van de UM en de gemeente. Met de club willen zij internationale studenten een alternatief bieden voor zelfgeorganiseerde, massale en vaak onveilige huisfeesten. Volgens het oorspronkelijke plan zou het International Student Network (ISN) uitbater worden, maar zij trokken zich vorig jaar terug. Onder leiding van Thomas Schäfer nam een projectgroep van de UM het roer tijdelijk over om de club op poten te zetten.

Vanaf het begin was duidelijk dat de UM de uiteindelijke exploitatie niet op zich ging nemen. Wie de kar wél zou gaan trekken, en over de juridische vorm was tot voor kort veel onduidelijkheid. “Dat staat nu vast”, zegt Schäfer. “Het plan is dat er een stichting wordt opgericht met twee vaste krachten voor administratieve zaken zoals het gebouw en langdurige contracten met bijvoorbeeld de brouwerij.” Of deze door de UM aangesteld gaan worden, is nog onduidelijk. “Een nieuwe studentenvereniging gaat het dagelijks bestuur en de programmering voor haar rekening nemen.” Dit bestuur is al rond; de vereniging moet alleen nog ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. “We streven naar een model waarin alle international minded studenten overal aan kunnen deelnemen, maar of dit afhankelijk is van lidmaatschap is nog niet zeker; dat heeft met vergunningen te maken.”

Kaleido zou in september 2019 officieel opengaan, maar dat wordt waarschijnlijk begin 2020.  De overname door de UM-projectgroep, een dispuut met de gemeente over de huisvesting in de Muziekgieterij en vertraging van de uitbreiding van de Muziekgieterij op de hoek van de Boschstraat – hier wordt Kaleido gevestigd – hebben gezorgd voor oponthoud.

Ter voorbereiding op de officiële opening introduceert Kaleido de maandelijkse Kaleido-week: evenementen op vier aaneengesloten dagen. “Deze Kaleido-weken zijn een test om te zien wat er allemaal bij een meerdaags programma komt kijken. Als we officieel openen zullen er ook wekelijks meerdere activiteiten zijn”, zegt Neal Cowan, projectmanager bij de UM. Met dit nieuwe plan komt er een streep door de oude manier van programmeren: een dag per week. De eerste Kaleido-week begint komende zondag met onder andere een comedy night, muziekavond, disco-party en (kaart)spellen avond. “Dat willen we in elk geval tot februari aanhouden, steeds in de eerste week van de maand.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)