Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM samen met Maastricht School of Management: poging zes

UM samen met Maastricht School of Management: poging zes

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

MAASTRICHT. Er wordt opnieuw geprobeerd om de Maastricht School of Management (MSM) en de Universiteit Maastricht te vervlechten. De zesde poging sinds de eeuwwisseling. De jongste mislukking dateert van drie jaar geleden. Het was de MSM die op het allerlaatste moment de stekker uit de deal trok. En dat terwijl ze nog nooit zo dichtbij waren geweest, zei Philip Vergauwen, oud-decaan van de School of Business and Economics, destijds.

De huidige besprekingen bevinden zich in een beginstadium, onderstrepen betrokkenen. Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur, heeft het over “positieve intenties” en “een verkennend gesprek over nadere samenwerking”.
Het nieuws is verrassend, omdat er zoveel eerdere ‘vervlechtingspogingen’ zijn geweest, onder andere met de economische faculteit van de UM en later de School of Governance. De laatste fase van besprekingen duurde maar liefst twee jaar. Waarom mislukte het in 2015? Er waren geen conflicten of ruzies, zei Luc Soete, de vorige rector van de UM, toentertijd tegen Observant. Philip Vergauwen, als decaan van de School of Business aan de onderhandelingstafel, was wel teleurgesteld. Hij viel van zijn stoel na de finale ‘nee’ van Wim Naudé, oud-dean van MSM.
Volgens Vergauwen heeft het niet aan de UM gelegen. Tegelijkertijd wil hij ook niet alle schuld op de MSM afschuiven. Zoveel wordt duidelijk in zijn afscheidsinterview van een jaar geleden. “Ze hebben nu eenmaal andere keuzes gemaakt.”

Het dossier is complex, de geschiedenis beladen, er heerste lange tijd wantrouwen tussen verschillende kopstukken. Bovendien past de MSM ervoor om ‘ingelijfd’ te worden en niet voor ‘vol’ te worden aangezien.
Binnen de universiteitsmuren is vaker gewezen op de rol van Naudé als degene die op ’t laatst een streep door het project trok. Nu beweren bronnen dat Naudé - in juli afgetreden als dean en dit academisch jaar op onderzoekssabbatical - door de raad van toezicht van de MSM op een zijspoor is gezet waarna de deur naar de UM weer open kon. Momenteel staat een interim-bestuur aan het roer van de School.
Léon Frissen, voorzitter van de raad van toezicht van de MSM, wil op dit alles niet ingaan. Terugkijken heeft geen zin, zegt hij. “We hebben nu voluit de intentie te werken aan modellen van samenwerking. Dat heeft zijn tijd nodig.”
De MSM (zo’n 60 fte) biedt onder andere een Master of Business Administration aan, een Master of Science, samen met de RWTH Aken, en een Master in Management. Daarnaast geven ze onderwijs in landen als Azerbeidzjan, Egypte, Jemen en Roemenië. Het zijn die gebieden waar de UM veel minder actief is, maar waar ze bij een eventuele fusie wel stappen kunnen zetten.

Bij de Universiteit Maastricht komen er nu weinig antwoorden op de vraag waarom er toch weer wordt gepraat en waar dit alles toe gaat leiden: de MSM voorlopig als een autonome eenheid onder het college van bestuur van de UM of als onderdeel van een faculteit? “Het is allemaal nog oriënterend”, zegt projectmanager Fred Offerein die namens de universiteit de kar (mede)trekt.
De zaak is des te ingewikkelder omdat ook andere onderdelen binnen de UM op drift zijn. Onder andere de University Colleges en de School of Governance zullen een nieuwe ‘plek’ moeten krijgen nu er uit de ‘oude’ faculteit Humanities and Sciences (FHS) een bètafaculteit is ontstaan. De eventuele toekomstige plaats van de MSM kan daar niet los van worden gezien.

Categories:Categorieën:
Tags:
msm

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)