Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoe stijl de zielloosheid verhult

Hoe stijl de zielloosheid verhult

Film: A Simple Favor

Verhaal: Stephanie (Anna Kendrick) heeft Emily (Blake Lively) leren kennen toen ze beiden hun zoontjes ophaalden van school. Daar waar Stephanie na de tragische dood van haar man een haast muizig leven leidt, gedraagt Emily zich stijlvol, gedurfd en provocatief. Stephanie wordt binnen de kortste keren in Emily’s wereld gezogen en leert zo ook haar man Sean (Henry Goulding) kennen, ooit een gewaardeerd schrijver. Op een dag vraagt Emily of Stephanie haar zoontje van school wil halen, omdat ze voor zaken dringend weg moet. Geen probleem, maar als Emily die avond niet terugkeert begint Stephanie zich zorgen te maken.

O la,la,... wat een stijl.

  • Het valt te prijzen dat de Amerikaanse regisseur Paul Feig, toch vooral bekend van komedies zoals The Heat, Spy en niet te vergeten Bridesmaids het met deze thriller over een andere boeg gooit.
  • In A Simple Favor besteedt Feig veel aandacht aan kleding en de interieurs van de woningen, en bijna altijd zijn er wel stijlvolle chansons uit de jaren zestig van Serge Gainsbourg of Brigitte Bardot te horen. Zoals gezegd, très chic allemaal.
  • Blake Lively is als Emily intrigerend. Ze is overtuigend en tegelijk ongemakkelijk. Je voelt voortdurend dat ze niet alleen provoceert maar vooral ook manipuleert.

Poeh, poeh,… wel heel veel stijl zeg.

  • Ondanks dat ik Anna Kendrick over het algemeen graag zie, overtuigt zij in A Simple Favor niet. Diep verborgen heeft Stephanie wel een donkere kant maar bij Anna Kendrick geloof je de boosaardigheid eigenlijk geen moment.
  • Het is een film die gedragen wordt door zijn constructie, waarbij de verschillende intriges in elkaar grijpen en de ene verrassende plotwending wordt gevolgd door de andere. Het is alsof Paul Feig zijn versie van de Franse klassieker Les Diaboliques (1955) van Henri-George Clouzot wenste te maken. Alleen wordt Les Diaboliques uiteindelijk een zwartgallige vertelling en daardoor bijtend. Dat durft Feig, toch te zeer een comedy-regisseur, niet aan.

Het definitieve jury-rapport: Uiteindelijk is de film te braaf en ontbreken de schurende randjes. Hoe mooi en stijlvol ook, gaandeweg blijkt A Simple Favor redelijk zielloos.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)