Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

AFGELAST: UB binnenstad 24 uur per dag open tijdens XXL-weken

AFGELAST: UB binnenstad 24 uur per dag open tijdens XXL-weken

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. LEES HIER DE UPDATE: Nachtopenstelling van de baan
De universiteitsbibliotheek in de binnenstad gaat vanaf komende zaterdag 24 uur per dag open. Het gaat om een pilot tijdens de zogenoemde XXL-weken, de weken voor en tijdens de tentamenweek.

In voorgaande jaren waren er in de binnenstad rondom de tentamenperiode al ruimere openingstijden, tot twaalf uur ’s nachts in plaats van tien. “Komende zaterdag gaat de universiteitsbibliotheek in de binnenstad om acht uur open en sluit pas op vrijdag 25 oktober om 10 uur ’s avonds”, zegt Guus Foppen, medewerker gebouwenbeheer van de UB. In Randwyck blijven de openingstijden hetzelfde als in andere XXL-weken. Waarom hier geen 24-uursopenstelling? “De UB in de binnenstad is drukker en het is in Randwyck vanwege de afgelegen locatie moeilijker om de veiligheid te garanderen”, zegt Carin Klompen, afdelingsmanager bibliotheeklocaties en -services.

Tijdens het experiment wordt er onder andere gekeken naar het aantal bezoekers, de spreiding van de studenten over de dag en het gebruik van materialen (boeken, printers, computers, etc.). “In de XXL-weken is de bezettingsgraad soms meer dan 90 procent. We hopen dat de nachtopenstelling zorgt voor een bredere spreiding, dan heeft iedereen kans op een geschikte studieplek”, zegt Klompen. 

De poort aan de Grote Looiersstraat gaat dicht; alleen via de Nieuwenhofstraat is de UB bereikbaar en alleen met een UM-kaart kom je erin. Drie mensen van Securitas gaan ’s nachts de boel in de gaten houden. Foppen: “Ik heb ze gevraagd of ze ook regelmatig een rondje buiten maken; voor de veiligheid van de studenten, maar ook om geluidsoverlast voor buurtbewoners te voorkomen.”

“Het is moeilijk om na drie weken al conclusies te trekken”, zegt Foppen. Daarom wordt de nachtopenstelling herhaald tijdens de tentamenperioden in december, maart en juni. De pilot wordt betaald uit de studievoorschotmiddelen, het geld dat nu vrijkomt door de afschaffing van de basisbeurs en moet worden ingezet voor beter onderwijs. Kosten voor de 24-uursopenstelling tijdens de XXL-weken in 2018/2019: ongeveer honderdduizend euro.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)