Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Saarland, orgels, Franse slag

Saarland, orgels, Franse slag

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Vorige week mochten N. en ik weer mee op de jaarlijkse orgelreis van de SOL, de Samenwerkende Orgelvrienden Limburg. Dit jaar voor de achttiende keer georganiseerd. Wij behoren tot de harde kern van deelnemers. Voor ons was het de veertiende keer dat we zes dagen lang zo’n kleine twintig kerken bezochten waar een van de meereizende organisten na een inleiding een concert van een half uur geeft. Dit jaar logeerden we met zijn zevenenzeventigen in een hotel in Saarlouis in Saarland. Van daaruit ging de tocht naar kerken in Saarland en ver daarbuiten. Tot en met de kathedraal van   Nancy in Frankrijk aan toe.

In Saarland was ik nooit geweest. Mijn enige associatie was zware industrie. Een streek samen met het aangrenzende deel van Frankrijk van groot belang bij het ontstaan van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, de eerste grote stap na de Tweede Wereldoorlog in de richting van een Verenigd Europa. Die industrie laat zich uitbundig zien. Een landschap van fabriekscomplexen en koeltorens. Zeker zo verrassend was het prachtige landschap in het noorden van Saarland, tot Trier en Luxemburg. Een voortzetting van de Eifel.

Hoe komt Saarlouis aan die opvallend Franse naam. In de tweede helft van de zeventiende eeuw lukte het Frankrijk onder Louis Quatorze zijn macht te consolideren, zelfs het grondgebied uit te breiden. Zo werden delen van de lappendeken die nu Duitsland is, geannexeerd. In 1680 stichtte Lodewijk ter bescherming van zijn landjepik de vestingstad Saarlouis. Hij was zo ingenomen met het resultaat dat de stad zijn naam mocht dragen. De uitgebreide vestingwerken zijn nog aanwezig als dé attractie van een middelgrote stad. Saarland is na een roerige geschiedenis allang weer Duits.   

Een week lang kerken bezoeken en orgels bespelen vraagt veel voorbereiding. Onderdeel daarvan is maanden van tevoren afspraken maken met degenen die over de kerk en het orgel gaan. Je staat liever niet met een bus vol publiek voor een dichte deur van de kerk. Langdurige ervaring heeft ons geleerd dat er zoiets bestaat als de Franse slag. U denkt dat al lang maar wij hebben het bewijs. Zodra de kerkbestuurder zelfs zijn eigen brieven over een afspraak ontkent, of als de organist met alle sleutels elders vertoeft, dan weet je het zeker. We zijn weer thuis in Frankrijk. Daarom houden we van la douce France. We blijven gaan, want meestal komt het toch nog goed.

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)