Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastrichtse studenten iets minder positief over studie

Uitslag Nationale Studenten Enquête 2018

MAASTRICHT. Maastrichtse studenten zijn iets minder positief over hun opleidingen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) die begin dit jaar is gehouden. Ondanks de daling scoort de UM nog steeds boven het landelijk gemiddelde.

Zo’n 45 procent van de UM-studenten vulde de enquête in. Waar in 2017 de meeste Maastrichtse opleidingen en de UM als geheel in de lift zaten, is er nu een lichte terugval, aldus het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) dat de uitkomsten van de NSE analyseerde. De daling is wat de bachelors betreft (zeventien zijn er onderzocht) universiteitsbreed. Ze krijgen vooral kritiek op de toetsing en de wetenschappelijke vorming. Daarentegen is er lof voor het vaardigheidsonderwijs, de faciliteiten en de voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Rechten

Opvallend is de sterke daling van rechten, al blijft de faculteit nog boven het landelijke gemiddelde. De juristen klagen over het aantal studieplekken, begeleiding, docenten en de ‘studeerbaarheid’. Psychologie en neurowetenschappen zit nu, na een paar goede jaren, onder het niveau van 2014. Belangrijkste oorzaak blijkt de toetsing.

Masters

Ook het studentenoordeel voor de masterstudies (22 in totaal) is ongunstiger dan vorig jaar, maar hier is het beeld wisselend. In tegenstelling tot bij de bachelors, doen zowel rechten als psychologie en neurowetenschappen het juist beter dan in 2017. De juristen krijgen onder andere veel waardering voor wetenschappelijke vorming, terwijl de psychologen lof krijgen voor onder meer de docenten, begeleiding en faciliteiten. De faculteit Science and Engineering die hoge ogen gooit bij de bachelors, niet in de laatste plaats vanwege de University Colleges (Maastricht, Venlo en het Science Program), doet het bij de masters niet goed en belandt onder het landelijk gemiddelde. De oordelen over de FSE-masters (denk aan Artificial Intelligence, Biobased Materials, Biomedical Sciences) fluctueren sterk: in 2016 ver onder het landelijk gemiddelde, in 2017 er ruim boven, nu weer eronder. Dit jaar zijn de oordelen over toetsing, docenten, wetenschappelijke vorming en faciliteiten gedaald. De voorbereiding op de arbeidsmarkt doet het juist goed.

De faculteit Health Medicine and Life sciences zit bij de masters net onder het landelijk gemiddelde en doet het, in vergelijking met zusteropleidingen in de rest van het land, minder als het gaat om inhoud, toetsing, docenten, wetenschappelijke vorming, begeleiding en studeerbaarheid.

De resultaten van de NSE vormen mede de basis voor de Keuzegids Masters en Keuzegids Bachelors. De laatste verschijnt half november.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)