Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nee, een kleerhanger hoort niet in je mond

Nee, een kleerhanger hoort niet in je mond

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Werk aan de winkel: vulploeg-, kassa- en horecamedewerker bij de Hema

Lara Gil Jung/ 23/ masterstudent Forensica, criminologie en rechtspleging/ werkt gemiddeld 16 uur per week/ verdient 9,63 euro per uur (dubbel op zondag) plus 8 procent vakantietoeslag

MDK-D03-551 staat er op de zijkant van een kist: mode dameskousen, rek D03, vijfde rij, vijfde kolom, eerste vakje. Een voor een haalt Lara Gil Jung de kousen uit de verpakking en hangt ze op de goede plek. Alle producten die ze uit de opgestapelde kisten haalt, hebben een eigen code met een corresponderende plek in de winkel. Wat over is, wordt ingescand en gaat naar de gecodeerde rekken in het magazijn. “Zo weten we precies hoeveel producten er nog in het magazijn liggen.”

Het is maandagochtend 9 uur en het is vrijwel uitgestorven in het centrum. Bij de Hema is Gil Jung al twee uur aan het werk. Ze vult de rekken, zit achter de kassa, en is ook soms in het horecagedeelte te vinden; “daar is een personeelstekort”. Daarnaast wordt ze vaak ingeschakeld als klanten vreemde talen spreken. Grote kans namelijk dat Gil Jung ze beheerst. De Duits-Portugese spreekt vloeiend Duits, Portugees, Nederlands en Engels, én een beetje Spaans. “Meestal zijn het Duitsers die naar de wc willen, haha. Ook hebben ze mij gevraagd om in verschillende talen bordjes te maken voor het horecagedeelte; waar mensen hun dienbladen kunnen opruimen et cetera.”

“Vanochtend stond de hele winkel vol met wagens met elk tien kisten. Die knip je open en je kunt beginnen met uitpakken.” Ze begon vandaag met ondergoed. “Sokken vind ik het leukst. Dat gaat sneller, want die zitten per drie of vier bij elkaar; het ondergoed moet een voor een worden opgehangen.” Hoelang het duurt voordat je het onder de knie hebt? “Drie dagen”, valt European Law student Emma Gerards in. Het is vandaag haar derde dag.

“Het moeilijkste is aardig blijven tegen lastige klanten. Soms moet ik vijf keer hetzelfde vertellen, loop ik mee, maak ik verschillende pakken sokken open om te passen, en uiteindelijk nemen ze niets. Of als klanten in discussie gaan over wat er bij het voordelige ontbijt hoort; mensen zijn soms zo hebberig. Dan is het moeilijk om er nog een ‘fijne dag nog’ uit te krijgen, maar ik doe het wel. Er zijn ook hele leuke klanten. Laatst kreeg ik zestig cent fooi achter de kassa. Het was een Belgische mevrouw en ze vond mijn Vlaamse accent leuk; ik heb een tijd in België gewoond.”

“Meestal is het werk niet zo opwindend, maar dat vind ik juist heerlijk. Even niet aan de studie denken. Het is rustgevend, ik doe het al 3,5 jaar.” Toch gebeurt er af en toe iets spannends. “Vorig jaar was er een kindje dat een kleerhanger in de mond had gestoken. Die zat hartstikke vast: paniek, geschreeuw. Een collega belde 112, maar de kleerhanger kwam los voordat de hulpdiensten er waren. De moeder was arts, maar die was zo in shock dat ze verstijfde.”

In Duitsland werkte Gil Jung in de horeca. Daar draaide ze evenveel uren en kreeg inclusief fooi ongeveer twaalf euro, terwijl ze toen een stuk jonger was. Toch zou ze dat niet meer willen. “Na een dag werken achter de bar of in de bediening ben je helemaal kapot. Ik studeer het liefst tussen acht 's avonds en twee uur in de nacht. Dat is met een horecabaan onmogelijk. Als ik in de ochtend werk tussen zeven en tien, ben ik daarna echt wakker.”

Ook de flexibiliteit van de Hema maakt het een ideale studentenbaan. Vrij krijgen is bijna altijd mogelijk; er is meestal wel iemand die wil invallen. Ik heb vorig jaar zelfs een keer drie dagen voor mijn shift vrij gekregen. Ik werd op woensdag meegevraagd naar een gala op zaterdag, maar ik kon niet mee omdat ik op zondag moest werken. Mijn date heeft toen een taart naar de Hema gestuurd met ‘Beste baas, mag Lara met me mee naar het gala?’”

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)