Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het mysterie blijft intact

Het mysterie blijft intact

Film: Burning

Het verhaal: De introverte Jongsoo (Yoo Ah-in) wordt op een dag op straat aangesproken door een voormalig klasgenootje: de aantrekkelijke Haemi (Jun Jong-seo). Jongsoo valt als een blok voor Haemi. Ze staat echter op het punt naar Afrika te vertrekken en vraagt hem om tijdens haar reis op haar kat te passen. Bij Haemi’s terugkeer uit Afrika staat Jongsoo een onaangename verrassing te wachten. Haemi blijkt opeens vergezeld door Ben, een playboy die alles heeft wat boerenzoon Jongsoo niet heeft: een Porsche, een peperduur appartement en soepele charme. Tussen de drie ontwikkelt zich een ongemakkelijke driehoeksverhouding. Dan verdwijnt Haemi spoorloos.

Burn baby burn:

- De overeenkomst tussen de filmindustrie en de academische wereld? Er wordt veel te veel geproduceerd en het gros van de films dan wel papers is niet de moeite waard. En dus mogen we ons gelukkig prijzen met regisseurs die enkel opduiken als ze écht wat te melden hebben en niet aan de lopende band films maken omdat ze nou eenmaal ooit filmmaker als beroep hebben gekozen. De Zuid-Koreaan Lee Chang-dong (Poetry, Secret Sunshine) heeft ons acht jaar laten wachten, maar dan heb je ook wat.

- Lee baseerde zijn nieuwe film op het korte verhaal Schuurtjes in brand steken van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Het verhaal telt slechts een slordige vijfentwintig pagina’s, maar Lee maakte er een tweeëneenhalf uur durende film van met het soortelijk gewicht van een vuistdikke roman.

- Smeulend moordmysterie? Poëtische verdwijningsthriller? Psychologisch jongerendrama? Burning is een ongrijpbare film die zich niet in een hokje laat duwen. Thematisch gezien is het een bijzonder rijke film; een studie van klassenverschillen in Zuid-Korea en de machteloosheid van de millennialgeneratie. Acteur Yoo Ah-in speelt dat prachtig: in zijn personage Jongsoo zie je hoe gekrenkte gevoelens, jaloezie en sluimerende woede een gevaarlijke molotovcocktail vormen.

- De beste film van het jaar is Burning nét niet, maar de film heeft wel zonder enige twijfel de beste scène in huis: die waarin Haemi bij zonsondergang ergens aan de grens bij Noord-Korea haar topje uittrekt en zich overgeeft aan de muziek van Miles Davis, is ronduit subliem. En de beste film? Dat is The Florida Project.

Brand er je vingers niet aan:

- Burning prefereert poëzie boven proza, sfeer boven plot. Lee laat het mysterie intact en ontzegt de kijker de stukken die de puzzel compleet kunnen maken. Voor de meer plotgerichte kijker levert dat een frustrerende kijkervaring op.

Het salomonsoordeel: Burning is het filmische equivalent van wat in de muziekindustrie een ‘groeialbum’ wordt genoemd. Na een eerste kijk-/luisterbeurt geef je je misschien nog niet helemaal gewonnen, maar de film blijft maanden nadat je hem hebt gezien nog in het hoofd rondspoken.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)