Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Faculteit FSE wordt opgesplitst

Faculteit FSE wordt opgesplitst

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

MAASTRICHT. Het departement data science and knowledge engineering (DKE) blijft onderdeel van de faculteit Science and Engineering (FSE), maar het instituut ICIS en de School of Governance vertrekken naar de School of Business and Economics. Tenminste, als de verkennende gesprekken in goede aarde vallen. En de drie Colleges? Hun bestemming is onzeker.

De opsplitsing van de faculteit - het vroegere Humanities & Sciences - is een tussenstap op weg naar een uitgebreide bètafaculteit. Data science and knowledge engineering plus enkele instituten en onderwijsprogramma’s passen daar naadloos in, maar andere onderdelen hebben weinig met bèta te schaften. Voor deze eenheden een nieuwe faculteit oprichten was ook een scenario, zegt decaan Thomas Cleij. “Maar zo’n splinterfaculteit leek ons geen duurzame oplossing.” Al heeft de UM altijd beschikt over een facultaire vergaarbak - ooit Algemene Wetenschappen geheten – waarin eenheden van verschillend pluimage tot op zekere hoogte hun eigen gang gingen.

Daarvoor had Bart Verspagen, directeur van UNU/Merit inclusief de School of Governance, graag getekend, zegt hij. Aan integratie met de SBE kleven namelijk nogal wat onzekerheden, zegt Verspagen, zelf afkomstig van de Tongersestraat. “Allereerst zijn er verschillen in onderzoekscultuur. Bij ons staat maatschappelijke relevantie voorop, bij de SBE draait het vooral om publiceren in toptijdschriften.”

Ook de masterprogramma’s kennen een eigen signatuur, zegt Verspagen. “Het programma van UNU/Merit gaat over public policy, dat van de SBE vooral over business. Valt dat te integreren? En wat zijn de consequenties voor het triple crown keurmerk van de faculteit? Komt die daardoor in gevaar, en moeten wij ons dan aanpassen? Volgens SBE valt dat allemaal mee, maar we zullen zien, de gesprekken moeten nog beginnen. Ik vind de SBE als faculteit op zich een voor de hand liggende keuze.”

Het masterprogramma is ook een punt van zorg voor instituut ICIS (International Centre for Integrated assessment and Sustainable development). “Het loopt heel goed met vijftig inschrijvingen per jaar”, zegt directeur Ron Cörvers. “Daar willen we liefst niets aan veranderen. Dat geldt ook voor ons onderzoeksprogramma, waarin we aardig wat projecten binnenslepen. Maar goed, als de liefde van twee kanten komt, dan zien wij de integratie met vertrouwen tegemoet.”

Liefde van twee kanten; het betekent volgens Cörvers ook dat het thema duurzaamheid duidelijker in de schijnwerpers belandt. “Dit is wat mij betreft een kans om er een hub of een expertisecentrum van te maken, waar onderzoekers van andere faculteiten zich kunnen aansluiten. Nu zit het bij ons enigszins verstopt.”

Onderdak vinden voor de drie Colleges - UCM, Venlo en Science Program - is ingewikkelder, zegt Cleij: “We hebben meer tijd nodig omdat de Colleges eenzelfde registratie, een zogeheten Croho-code, delen en er meerdere faculteiten bij betrokken zijn.” Al lijkt de bestemming van het Science Program duidelijk. “Het zou me verbazen als dat niet in de faculteit Science and Engineering blijft.”

Categories:Categorieën:
Tags:
fse

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)